Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Az elhalt fog tünetei, okai, szövődményei és kezelése

Ha az addig kínzó fogfájás hirtelen megszűnik, az annak a jele lehet, hogy a fog elhalt, ami egészségügyi kockázatokat hordoz magában az egész szervezet számára. Blogposztunkból megtudhatja, milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre egy elhalt fog kezelésére, illetve felvázoljuk a tüneteket, hogy minél előbb felismerje a veszélyes jelenséget.

Menthető az elhalt fog a korona alatt?

Az elhalt fogbél okai és lehetséges szövődményei

Egy fog akkor tekinthető elhaltnak, ha megszűnt az összeköttetése a pulpával, vagyis a fogbéllel, aminek következtében a fog tápanyagellátása már nem lehetséges. 

A fogelhalásnak különböző okai vannak. 

  • A legtöbb esetben pulpitisz, vagyis fogbélgyulladás okozza, néha viszont baleset, illetve trauma felelős a pulpa károsodásáért. 

  • Ha valaki nem ápolja rendszeresen a fogait, fennáll a fogszuvasodás veszélye, amely kezelés híján továbbterjed, és a foggyökér gyulladásához vezethet. A szuvasodás kezdetben csak kívülről károsítja a beteg fogat, később viszont elérheti a fogideget, ami gyakran erős fájdalmat okoz. Ha a fogbelet baktériumok fertőzik meg, és a tápanyagellátás megszakad, a fogideg és végül az egész fog elhal. A mély tömésekkel ellátott moláris fogak különösen fogékonyak a szuvasodásra.

  • A krónikus, kezeletlen fogínygyulladás is a pulpa elhalásához vezethet.

Az elhalt fogat minél előbb kezelni kell, ugyanis ha ez nem történik meg, a fogbélelhalás által érintett fogból származó baktériumok továbbterjedhetnek, ami akár a szomszédos fogak elvesztéséhez, illetve az állkapocscsont és az íny fertőződéséhez vezethet.

Az elhalt fog tünetei

A fogelhalást gyakran gyulladás előzi meg, ami többnyire erős fájdalmat okoz. Ha azonban a fájdalom hirtelen megszűnik, nincs ok az örömre, ugyanis a csökkenő fájdalom oka általában az elhalt fogideg. Vannak egyéb jelek is, amelyek elhalt fogra utalnak:

  • Az érintett fog elveszíti fényét és szürkés színűvé válik.

  • A fogszövet elveszti stabilitását, ami a fog darabjainak letörését okozhatja.

  • Harapási fájdalom jelentkezik, amikor a fogat megterheljük.

  • Duzzanat figyelhető meg (csak gyulladás esetén).

A fogorvos vitalitásvizsgálattal tudja megállapítani, hogy az adott esetben szürke fog még életben van-e. Ehhez hideg spray-vel átitatott vattát használ, amelyet a foghoz tart. Ha a páciens érzi az ingert, a fogideg még nem halt el. Ha a páciens nem érez semmit, a fogorvos megkopogtatja a fogat (ütögetőpróba). Ha a fog erre sem reagál, ez további jele az elhalt foggyökérnek. Erről egy röntgenfelvétel is felvilágosítást adhat.

Az elhalt fog röntgenképe

A röntgenfelvételen árulkodó jel, ha a gyökér csúcsa körül egy sötét glória látható, ami úgy néz ki, mint egy nagy fekete gyűrű, amely körülveszi a foggyökér csúcsát. Ez a jelenség egyben tályogra is utal, ami azt jelenti, hogy egy nagyméretű idegfertőzésről van szó. A szűkült gyökércsatorna, amely a röntgenfelvételen úgy tűnik, mintha zsugorodna, szintén fogelhalásra utal.

Az elhalt fog kezelése, gyógyítása

Attól függően, hogy a gyulladás a beteg fogon mennyire előrehaladott, különböző kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre. Ha a gyulladás túlságosan előrehaladott, vagy a fog meglazult, illetve törékeny, akkor már nem lehet megmenteni. A fogorvos ilyenkor nem tehet mást, ki kell húznia a fogat, hogy megelőzze a krónikus gyulladást a szervezetben. A kezelésre minden esetben szükség van, mivel egy elhalt fognak messzemenő egészségügyi következményei lehetnek.

Az elhalt fog gyökérkezelése

Az elhalt fogak gyökérkezelésére akkor kerülhet sor, ha a beteg fog megmenthető, és például egy foghídhoz még szükség van rá. A fogorvos az eljárás során eltávolítja az elhalt szöveteket és baktériumokat a gyökércsatornából. Az előkészítés után a gyökércsatornákat speciális tömőanyaggal tölti fel, és a fogat úgy állítja helyre, hogy az a többi fog megjelenéséhez illeszkedjen. A gyökérkezelés hosszú évekre megőrizheti a fogat. Korona alatt elhalt fog esetében is van lehetőség gyökérkezelésre. Ilyen esetekben általában levesszük a koronát a beavatkozás elvégzéséhez.

Az elhalt, elszürkült fog fehérítése

Az elhalt fog fehérítése némileg nehezebb feladatot jelent. Mivel az elszíneződés az elhalt fog zománcának belsejében van, a kívánt eredmény eléréséhez a fogbélcsatorna koronai részébe kell fehérítő anyagot helyezni.

Rohadt fog: a fogszuvasodás a fogak esztétikáját is rontja.

 

Fekete fogak? Keresse fel a Fehérvári Dental profi csapatát!

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamákig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. 

Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 

Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem