Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Gyulladt fog: a foggyökérgyulladás kezelése

A gyulladt fog súlyos fájdalmat okozhat, amellyel nem érdemes halogatni a fogorvosi vizitet, hiszen minél előbb megkezdődik a kezelés, annál nagyobb az esély arra, hogy a fogat meg lehet menteni. Mit kell tudni a foggyökérgyulladásról, és milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a gyulladási folyamat megfékezésére?

A foggyökér gyulladás kezelése.

Hogyan alakul ki a foggyulladás?

A fog legbelső részében található a pulpa, vagyis fogbél, amely idegeket és ereket tartalmaz. A pulpitisz, vagyis a fogbélgyulladás vagy a foggyökérgyulladás olyan állapot, amely a pulpa fájdalmas gyulladását okozza, és többnyire baktériumok által kiváltott fogszuvasodás vagy más fogászati egészségügyi okok miatt alakul ki.

A pulpitisznek két formája van: a visszafordítható és a visszafordíthatatlan. 

  • A reverzibilis foggyökérgyulladás azokra az esetekre vonatkozik, amikor a gyulladás enyhe, és a fogbél elég egészséges ahhoz, hogy megmenthető legyen. 

  • Az irreverzibilis pulpitisz akkor fordul elő, amikor a gyulladás és egyéb tünetek, például fájdalom, súlyosak, és a fogbél már nem menthető meg.

A foggyökérgyulladás okai

Egy egészséges fognál a zománc és a dentin védik a pulpát a fertőzésektől, ám amikor ezek a védőrétegek sérülnek, a baktériumok bejutnak a pulpába, ami fájdalommal és fertőzéssel járó duzzanatot okoz.

A fogbélgyulladás leggyakoribb kiváltó oka a fogszuvasodás, amelynek hátterében a nem megfelelő szájhigiénia, a baktériumok és a túlzott cukorfogyasztás áll. A kezeletlen fogszuvasodás elérheti a fogbelet és a foggyökereket is.

Gyulladt fogat eredményezhet még

  • a fogat ért trauma vagy sérülés,

  • a fogcsikorgatás, illetve

  • bizonyos invazív fogászati beavatkozások.

Gyulladt fog feldagadt arc.

Fogbélgyulladás tünetei

A gyulladt fog meghatározó tünete a fájdalom, amely lehet hirtelen, intenzív és lüktető, de akár tompa is. A reverzibilis pulpitisz tünetei közé tartozik az az érzékenység az édes ételekre vagy italokra, illetve a hidegre való érzékenység, amely csak néhány másodpercig tart.

Az irreverzibilis foggyökérgyulladás tünetei többek között a következők lehetnek:

  • intenzív fájdalom,

  • 30 másodpercnél hosszabb ideig tartó hidegérzékenység,

  • fájdalom a fog megkopogtatásakor,

  • duzzanat a fog és az íny körül,

  • láz,

  • rossz lehelet.

A az elfertőződés miatt gennyes fog képében jelentkezhet tályog a szájban, amely bedagadt arcot is eredményezhet.

Gyulladt fog kezelése

A foggyökérgyulladást a gyulladt fog röntgenképe alapján diagnosztizálja a fogorvos, hogy megállapítsa a fogszuvasodás és a gyulladás mértékét.

  • Ha a páciens reverzibilis pulpitiszben szenved, a gyulladás okának kezelésével kell megszüntetni a tüneteket. Ha például szuvas foga van, a szuvas terület eltávolítása és töméssel való helyreállítása enyhíti a fájdalmat.

  • Visszafordíthatatlan pulpitisz esetén bizonyos esetekben a gyökérkezelés segíthet az elhalt fogbél eltávolításával, de olykor sajnos elkerülhetetlen a gyulladt fog kihúzása. 

  • Gyökérkezelt fog gyulladása esetén szájsebészeti megoldásként alkalmazható a gyökércsúcs csonkolása, azaz a gyökércsúcs rezekció, amelynek során a gyulladásos csontterület és a foggyökér csúcsa kerül eltávolításra. A gyökérkezelt fog gyulladás tünetei hasonlóak a gyulladt fog panaszaihoz.

Gyulladáscsökkentő fogra

Mit tehetünk fájdalom esetén? A gyulladt fog kezelése otthon, házilag csak ideig-óráig működik, amíg el nem jut a páciens a fogorvoshoz. A fájdalom, érzékenység vagy gyulladás első jelére szakembert kell felkeresni, mert a gyulladt fog komoly szövődményekkel járhat, és akár fogászati góc kialakulását is okozhatja. 

Fontos továbbá, hogy rendszeresen keresse fel a fogorvosi rendelőt szűrővizsgálatok és fogkő-eltávolítás céljából. Kifejezetten foggyulladás gyógyszer ugyan nem létezik, de a diklofenák vagy ibuprofen tartalmú szerek beválnak a fogfájás enyhítésére.

A fog gyulladás tünetei.

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamákig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. 

Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 

 


Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem