Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Fogszuvasodás: ezért alakul ki és így előzhető meg

A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb dentálhigiéniai jelenség, mely idővel könnyen vezethet az egészséges fogállomány elvesztéséhez a megfelelő kezelés hiányában. A prevenció ebben az esetben kulcsfontosságú, így amellett, hogy betartjuk a szájápolás legfontosabb alapköveit, érdemes legalább évente egyszer ellátogatni a fogorvoshoz is, aki felderíti az esetleges elváltozásokat. Cikkünkben átfogóan ismertetjük a fogszuvasodás jelentését és hasznos javaslatokat fogalmazunk meg, melyek segítenek megelőzni a kialakulását.

Fogszuvasodás

Mi az a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás a fogak épségét érintő krónikus elváltozás, mely általában a kis- és nagyörlő fogak barázdáiban megjelenő, fogfelszínen kialakuló elszíneződésről ismerhető fel legkönnyebben. 

Fogszuvasodás tünetei: melyek a fogszuvasodás jelei?

A fogszuvasodás rendkívül kellemetlen betegség, melynek első jelei a fogzománcot érintik. Amennyiben olyan káros baktériumok szaporodnak el a szájüregben, melyek megbontják annak pH értékét és emellett jelentős mennyiségű plakk képződik a fogfelszínen, a zománcból kioldódó ásványi anyagok könnyen fogszuvasodáshoz vezethetnek. Mivel ez a szakasz még nem jár fájdalommal és nem okoz feltűnő panaszokat a betegnek, a fogszuvasodás tünetei ekkor nehezen észlelhetőek.

Jellemzően minél hátrébb vagy szabálytalanabb pozícióban található egy fog, annál hajlamosabb a szuvasodásra. A nehezen hozzáférhető, rendellenes pozícióban álló és komplikáltan tisztítható fogak vannak a legnagyobb veszélyben, így érdemes fogmosáskor elegendő időt szánni a fogak helyes tisztítására és rendszeresen - legalább évente - eljárni fogkő eltávolításra, szükség esetén pedig más fogászati kezelés igénybevétele is javasolt.

Amennyiben a fogzománc károsodik, érdemes ellátogatni fogorvoshoz, aki megfelelő készítmények és kezelés mellett segít megállítani a folyamatot. Kezelés hiányában a fogszuvasodás egyre mélyebben hatol a fogba, így már nem csupán a fogfelszínt, hanem a dentint és a fogbelet is érintheti. Ennek következtében a szuvasodás visszafordíthatatlanná válik és akár a fog eltávolítására is szükség lehet a további problémák elkerülése érdekében.   

Amennyiben a páciens fájdalmat érez, a foga érzékennyé válik bizonyos hideg és meleg ételek, italok fogyasztása során vagy után, az arra utaló jel, hogy a probléma jóval előrehaladottabb. A fertőző baktériumok ezen fázist követően már könnyen fogbélgyulladáshoz, más néven pulptitishez vezethetnek, melyre leggyakrabban már csak a végső fog eltávolítás jelent megoldást. A gyulladás rövid időn belül az ínyt, a fog körüli szöveteket és a csontkártyát is károsíthatja, a legsúlyosabb esetben pedig lázas állapothoz, nyirokcsomó-megnagyobbodáshoz, nyelési fájdalomhoz és szájzárhoz vezethet.

A fogszuvasodás kezelése

A fogszuvasodás - és minden más fogakat érintő rendellenesség esetén - elsődleges fontosságú egy megbízható fogászati klinika felkeresése, ahol felállítják a megfelelő diagnózist és segítenek enyhíteni és megszüntetni a panaszokat. De miből áll pontosan a fogszuvasodás kezelése?

Amennyiben nem áll fenn súlyos elváltozás, a fogorvos megtisztítja a sérült fogzománcot és megfelelő szájhigiéniai termékeket javasol a megelőzés céljából. Előrehaladottabb stádiumban lévő fogszuvasodás esetén először sor kerül a károsult fogszövetek eltávolítására és a fog tisztítására, majd a beteg számára legideálisabb megoldást figyelembe véve folytatódik a kezelés a hiányzó fogszövetek pótlására. A páciens fogának anatómiai összetételét figyelembe véve a dentálhigiéniai szakember esztétikus tömésekkel, betétekkel építi újra a fogat vagy koronát helyez el a fogfelszínen. 

Nagyon fontos hangsúlyozni a prevenció fontosságát, amely segíthet elkerülni a betegség kialakulását. A megfelelő szájhigiénia elsajátítása, a fogápoláshoz szükséges alapvető eszközök beszerzése és a rendszeresen történő fogászati vizsgálat elengedhetetlen a fogszuvasodás megelőzéséhez.    

Melyek a fogszuvasodás okai?

A fogszuvasodás okai sokfélék lehetnek, kialakulásának hátterében jellemzően plakk-képződés áll, amely hosszú távon savas kémhatást idéz elő a szájüregben. Ennek hatására a fogzománc roncsolódik, az időben történő fogászati kezelés hiányában pedig a fogszuvasodás akár a kemény fogállomány elvesztéséhez vezethet. A folyamat lezajlását az olyan elsődleges tényezőkön túl, mint a helytelen szájhigiénia és étkezési szokások, genetikai tényezők is befolyásolják. A nyál összetétele, a fog anatómiai adottságai, a fogak szabályos elhelyezkedése a szájüregben, az egyes kultúrák szájhigiénés szokásai, illetve a kor is formálhatja a fogszuvasodás súlyosságát az idő előrehaladtával.

Mit tehetünk fogszuvasodás ellen?

A fogszuvasodás ellen az egyik legfontosabb teendő egy személyre szabott, könnyen betartható és kényelmes szájhigiéniai rutin kialakítása. A minőségi, nem túl erős sörtéjű, rugalmas fejű fogkefe, a szájvíz és a fogselyem nem hiányozhat a fürdőszobából. A napi minimum kétszeri, de inkább három alkalommal történő fogmosás segíthet megakadályozni, hogy nagy mennyiségű plakk képződjön a fogzománcon, valamint, hogy megjelenjenek a fogszuvasodás első jelei. A rendszeresen, fél vagy egy évente történő fogászati szűrővizsgálat prevenciós célból elengedhetetlen, ugyanis a fog romlásának tüneteit nehéz észrevenni. A fogak egészsége és megőrzése érdekében szükséges leküzdeni az esetlegesen fennálló kellemetlen érzéseket, amiket a fogászati rendelő látogatásának gondolata válthat ki. Az esztétikus és jó állapotú fogak nem csupán a megfelelő szájhigiénia fenntartásához járulnak hozzá, hanem az önértékelést és általános jólétet is jelentősen javítják.

Fogszuvasodás kezelése

Gyakori kérdések és válaszok

Melyek az enyhe fogszuvasodás tünetei?

A legtöbb fogászati és szájsebészeti betegség esetén igaz, hogy a korai észlelés esetén a kezelés gyorsabb, gazdaságosabb és kevésbé fájdalmas. Sajnos a fogszuvasodást nem olyan könnyű időben észlelni. A korai vagy enyhe fogszuvasodás tünetei:

  • apró lyukak a fogzománcon

  • enyhén elszíneződött fogzománc

  • fokozott hőérzékenység

Hogyan előzhető meg a gyermekkori fogszuvasodás?

A gyermekkori fogszuvasodás megelőzésének leghatékonyabb eszköze a megfelelő száj- és fogápolási rutin kialakítása. Kiemelten fontos, hogy a gyerekek rendszeresen és alaposan mossanak fogat fogkrém használatával. Javasolt fogselyem vagy fogközi kefe használata, amely a fogközbe ragadt ételmaradékot hatékonyan eltávolítja.

Milyen gyakori a fogszuvasodás gyereknél?

A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb fogászati probléma fiatal és tinédzser korú gyermekeknél. A helyes dentálhigiénés rutin és gyakori fogorvosi ellenőrzés drasztikusan csökkentheti a fogszuvasodás kockázatát.

Lehetséges a fogszuvasodás kezelése házilag?

Nem lehetséges a fogszuvasodás kezelése házilag. Amennyiben fogszuvasodás tüneteit tapasztalja, mindenképp keresse fel kezelőorvosát.

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében:

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamáig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 

Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem