Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Fogínygyulladás kisokos: okok, kezelés, tünetek

A fogínygyulladás érzékeny ínyhez, kellemetlen szájszaghoz és előrehaladott állapotban akár fogvesztéshez is vezető betegség. Egyes szakmai becslések szerint a hazánkban tízből kilenc embert érintő akut vagy krónikus gyulladás otthoni körülmények között nem kezelhető. Szerencsére a megfelelő parodontológiai kezeléssel hatékonyan kezelhető a fogínygyulladás és elkerülhető a súlyos fogágybetegség. Cikkünkben megválaszoljuk a témában felmerülő leggyakoribb kérdéseket!

Mi az a fogínygyulladás?

A fogíny, idegen néven gingiva, egy speciális nyálkahártya, amely fontos szerepet játszik a fogágy védelmében. A többrétegű, el nem szarusodó laphámmal borított fogíny az állcsont fogmedri nyúlványát fedi. A hámréteg szorosan tapad a csonthoz, vastag és külső erőbehatásokkal szemben ellenálló. Ez fontos, hiszen a rágás során folyamatos mechanikai terhelést kap a szövet.

Fogínygyulladásról akkor beszélhetünk, ha a gingiva akut vagy krónikus gyulladása jelentkezik. A korai szakaszban fájdalommentes állapot, kezeletlenül fogágybetegség kialakulásához vezethet. Tudta, hogy a parodontózis súlyos esetekben akár fogvesztést is okozhat? Hazánkban egy átlagos felnőtt szájából 10 fog hiányzik. A nemzetközi összehasonlításban is kiugró szám egyik magyarázata a kezeletlen fogínygyulladás.

A fogínygyulladás okai és kockázati tényezői

De vajon mi okozhat fogínygyulladást? Étkezést követően a fogak felületén, fogközökben és a szájüreg egyéb részein ételdarabok maradhatnak. Ebből idővel plakk képződik, amely kedvező környezetet teremt a patogén baktériumok számára. Elégtelen dentálhigiénés szokások mellett, a baktériumok gyulladást okozhatnak. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a tényezőket, amelyek növelhetik a fogínygyulladás kialakulásának kockázatát:

  • fogkő

  • ciklus során fellépő hormonális okok

  • cukorbetegség

  • dohánytermékek fogyasztása (cigaretta, e-cigaretta, szivar)

  • egyes gyógyszerek mellékhatása (pl. kalciumcsatorna-blokkoló és bizonyos fogamzásgátló készítmények)

  • leukémia

  • menopauza során tapasztalt endokrinológia változások

  • sok cukros ételt tartalmazó étrend követése

  • tinédzserkori endokrinológia változások

  • várandósság miatti hormonális változások

  • genetika okok

A fogínygyulladás leggyakoribb tünetei

Mivel a fogínygyulladás korai szakaszban nem jár fájdalommal, illetve a tünetek egy része ekkor nem szembeötlő, így gyakran túl későn észlelik a páciensek a problémát. Az alábbi listában összefoglaltuk a leggyakoribb jeleket.

Fogínygyulladás tünetei:
  • elszíneződött, vörös gingiva

  • fokozott érzékenység a fogínyben

  • gyakori ínyvérzés

  • hideg hatására fokozódó, intenzív fájdalom

  • megdagadt íny

  • nyomásra erős fájdalom

  • tartósan rossz illatú lehelet

  • tasakképződés

Fájdalmas fogínygyulladás kezelése

Fájdalmas fogínygyulladás gyötri és biztos megoldást keres? Szeretne gyorsan megszabadulni a kellemetlen betegségtől? Jó hír, hogy a fogínygyulladás szakszerű kezeléssel elmulasztható rövid időn belül. A kétes kimenetelű, gyakran hatástalan otthoni praktikák helyett minden esetben keressen fel parodontológiai szakembert. A fogínygyulladás kezelése általában az érintett területek alapos tisztítása. Ilyenkor speciális fogászati berendezésekkel eltávolítják a vastag plakk réteget és a fogkövet.

  • A fogínygyulladás kezelését követően érdemes extra figyelmet fordítani a prevencióra. Ehhez kövesse az alábbi tippeket.

  • Használjon puha sörtéjű fogkefét és a fogfelületek mellett, óvatos mozdulatokkal tisztítsa meg a íny területet is!

  • A fogorvosok gyakran javasolják speciális antibakteriális öblögető alkalmazását a kezelést követően.

  • Alkalmazzon fogköztisztító kefét vagy fogselymet a fogközbe ragadt szennyeződés eltávolításához!

  • Ne feledkezzen meg a nyelvtisztításról sem! Nyelvkefe és -kaparó segítségével eltávolítható a nyelv felületén maradt szennyeződés.

Gyakori kérdések és válaszok

Mit tehetek fogínygyulladás ellen?

A fenti tüneteket tapasztaló személyek első kérdése: mit tehetek fogínygyulladás ellen? Javasoljuk, hogy amennyiben fogínygyulladásra utaló jeleket érzékel, keresse fel fogorvosát mihamarabb. A kezeletlen gyulladás akár fogvesztéshez is vezethet.

Lehetséges a fogínygyulladás kezelése házilag?

Házilag sajnos, nem lehetséges a fogínygyulladás kezelése. Szakszerű kezelés hiányában fogínysorvadáshoz vezethet a krónikus gyulladás. Így a fent bemutatott tünetek jelentkezése esetén, forduljon fogorvoshoz!

Kezelhető a fogínygyulladás vény nélküli gyógyszer segítségével?

Bizonyos esetekben a kezelés részét jelenthetik antibakteriális és gyulladáscsökkentő öblögetők, krémek, szájzselék, habzó fogporok, szájspray-k, fogínyecsetelők vagy gélek. Fontos, hogy a használat előtt konzultáljon kezelőorvosával.

Fogínygyulladás fogkrém segítségével kezelhető?

Fogínygyulladás fogkrém segítségével nem kezelhető. A parodontológiai szakember által végzett plakk és fogkőeltávolítás minden esetben szükséges.

Jelentkezhet fogínygyulladás gyerekeknél?

Mivel gyakori, hogy a fiatal korú gyermekek szájhigiénés rutinja rendszertelen vagy elégtelen, jelentkezhet fogínygyulladás gyerekeknél is. Ilyen esetben az orvosi kezelés mellett, érdemes fokozott figyelmet fordítani a helyes szokások megtanítására.

Jelentkezhet a fogínygyulladás terhesség alatt?

Igen, jelentkezhet a fogínygyulladás terhesség alatt. A terhesség okozta hormonális változás felboríthatja a szájüreg baktériumflóráját, ez pedig fokozhatja a gyulladás kialakulásának kockázatát.

 

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamáig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma és intraorális röntgen, teleröntgen, CBCT)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.


Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem