Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Gyökérkezelés lépésről-lépésre: erre számíthat

A gyökérkezelés alkalmával a foggyökér csatornát kitisztítják és töméssel zárják. Legtöbbször akkor válik szükségessé, amikor a fogbelső például egy előrehaladott fogszuvasodás miatt már elhalt és csak így menthető meg. Az eljárással sok esetben megelőzhető a foghúzás. Tudjon meg többet a témában!

Gyökérkezelés ára

Mi az a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés egy olyan fogászati eljárás, melynek célja az elhalt fogbél üreggel (pulpa) rendelkező fog megmentése. A kiváltó ok legtöbbször az előrehaladott állapotban lévő, kezeletlen szuvasodás. Ennek következtében az elszaporodott baktériumok átjutnak a fog szövetein és visszafordíthatatlan károkat okoznak. A gyökérkezelés akár törött, sérült fog esetében is szükségessé válhat. Leggyakoribb tünet a kínzó, fájdalomcsillapítható hatására sem múló fogfájás. A kezelés alkalmával eltávolítják a pulpa tartalmát, fertőtlenítik és tömik a foggyökér csatornát. Ezáltal megszűnik a gyulladás és kisebb eséllyel alakul ki ismét baktériumok okozta fertőzés, valamit megelőzhetőek további súlyos fogászati problémák.

A gyökérkezelés menete lépésről-lépésre

A legtöbb fogászati rendelőben két eljárás létezik, a hagyományos és mikroszkópos gyökérkezelés. A két kezelés között leginkább a használt eszközök jelentik a különbséget, így a lépések többnyire azonosak. Mutatjuk, melyek ezek:

  1. Lépés: Az első lépést mindig az állapotfelmérés és konzultáció jelenti. Ekkor fogorvosa felállítja a pontos diagnózist, aminek megfelelően elkezdődhet a szükséges kezelés.

  2. Lépés: A még alaposabb döntéshozás érdekében a legtöbb esetben panoráma röntgen elkészítésére is szükség van.

  3. Lépés: A következő lépés a helyi érzéstelenítés, így az eljárás egésze alatt nem fog fájdalmat érezni. 

  4. Lépés: A gyökérkezelés megkezdéséhez szükséges feltárni az érintett fogat, vagyis a korona rész átfúrása által érhetőek el a fog gyökércsatornák.

  5. Lépés: A gyökércsatornák helyzetének azonosítása kiemelten fontos lépés. Fogorvosa megállapítja azok hosszát és helyzetét, majd eltávolítja külső rétegüket és minden gyulladást okozó, elhalt szövetet.

  6. Lépés: A következő lépés a már tiszta gyökércsatorna kémiai tisztítása. A gyulladás teljes megszüntetéséhez fogorvosa fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő anyagokat használ, melyeket speciális kanüllel és/vagy lézersugárral juttat be a gyökércsatornába.

  7. Lépés:  Ezt követően a fogorvos egy ideiglenes tömést helyez a fogba, melyet 7-12 nap elteltével távolít el, amennyiben időközben nem jelentkezett semmilyen panasz.

  8. Lépés: Sikeres gyökérkezelést követően az utolsó lépés az állandó tömés elhelyezése. Amennyiben ismét kellemetlen fájdalmat tapasztal, a fertőtlenítés és újbóli ideiglenes tömés lépése folytatódik a panaszok végleges megszűnéséig.

Mire számíthatok gyökérkezelés után?

Gyökérkezelést követően fontos megkülönböztetni, mely tünetek számítanak normálisnak és mely esetekben érdemes ismét meglátogatni a fogászati rendelőt. 

1.  Fogfájás gyökérkezelés után

A fogfájás gyökérkezelés után normálisnak tekinthető. Az érzéstelenítő hatásának enyhülésével az érintett területen lüktető, feszítő érzés jelentkezhet az első napokban, ami idővel megszűnik. Ez idő alatt próbálja kímélni a gyökérkezelt fogat. Amennyiben a fájdalom egy hét múltán sem mérséklődik és jelentős duzzanatot tapasztal, javasolt ismét konzultálnia fogorvosával.

2. Átmeneti duzzadás

A gyökérkezelt fog körülötti fogíny duzzanat a kezelést követő 1-2 napban még nem feltétlen jelent problémát. Az arc nagymértékű duzzanata azonban ritka jelenség az eljárást követően, ami azt jelezheti, hogy a gyulladás nem szűnt meg vagy ismét kialakult. Ebben az esetben feltétlenül keresse fel kezelőorvosát!

3. Gyulladás

Ha a gyökérkezelést követően jelentkező fájdalmat fájdalomcsillapítóval sem sikerül enyhíteni, elképzelhető, hogy a fog újbóli fertőtlenítésére van szükség a gyulladás maradéktalan megszüntetése érdekében.

Tegye ezt, ha gyökérkezelés után fáj a fog

Ha gyökérkezelés után fáj a fog néhány napig, az legtöbbször teljesen normálisnak tekinthető. Néhány otthon is alkalmazható praktikával hatékonyan enyhítheti a kellemetlen panaszokat. Valószínűleg fogorvosa is tájékoztatja a lehetséges fájdalomcsillapítási módokról, így a legbiztonságosabb, ha az általa elmondottakat követi. 

1. Gyökérkezelés utáni fájdalom csillapítása jegeléssel

A gyökérkezelés utáni fájdalom csillapítása jegeléssel is lehetséges. A jégzselét vagy akkut minden esetben csavarja konyharuhába vagy törülközőbe, hogy a hideg ne érintkezzen közvetlenül arcbőrével.

2. Fájdalomcsillapítók használata

Fogorvosa minden bizonnyal tájékoztatni fogja a lehetséges fájdalomcsillapító készítmények használatáról és azok adagolásáról. Kövesse az orvosi utasítást és ne lépje túl az ajánlott napi mennyiséget. Ha panaszai a gyógyszeres kezelés ellenére sem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát!

3. Ekkor érdemes felkeresni a fogorvost

Ha gyökérkezelést követően az alábbiakat tapasztalja, feltétlen keresse fel fogorvosát: még napokkal később is erős fájdalmat tapasztal, mely a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül, arca jelentősen beduzzadt, lázas, kiesett ideiglenes tömése.

A gyökérkezelés ára

A gyökérkezelés árak eltérőek lehetnek. A teljes költség körülbelül 60.000-100.000 Ft közötti. A Fehérvári Dental rendelőjében a gyökérkezelés indítás 1 csatornás fog esetén 22.900 Ft / fog, a gyökércsatorna gyógyszeres kezelése 5.000 Ft / fog, a gyökértömés pedig 23.300 Ft / fog.

Gyökérkezelés ára

Gyakori kérdések és válaszok

Mi az a mikroszkópos gyökérkezelés?

A mikroszkópos gyökérkezelés egy modern fogászati eljárás. A kezelés során a hagyományos eljárással ellentétben, a gyökércsatornák mikroszkóp segítségével többszörös nagyításban láthatóak, így pontosabban elvégezhető a gyökérkezelés.

Normális a gyökérkezelés utáni fájdalom?

A gyökérkezelés utáni fájdalom és érzékenység normálisnak tekinthető. Ha azonban a kellemetlen panaszok néhány napon nem enyhülnek, vagy akár fokozódnak, keresse fel ismét fogorvosát!

Mi tehetek a gyökérkezelés után fájdalom ellen?

A gyökérkezelés utáni fájdalom ellen több módszert is alkalmazhat. A beavatkozást követő napokban próbálja kímélni fogát, rágjon a másik oldalon és kerülje a túlzottan hideg, meleg és kemény ételeket. Ha szükséges, használjon fájdalomcsillapitót, de csak az előírt mennyiségben.

Lehetséges a gyökérkezelés korona alatt?

Igen, bizonyos esetekben lehetséges a gyökérkezelés korona alatt. Ilyenkor ajánlott a koronát készítő fogorvost választani a gyökérkezeléshez is. Fontos, hogy a korona ne legyen egy évnél régebbi és ne változtassa meg a fog anatómiáját jelentősen.

Mi az lézeres gyökérkezelés?

A lézeres gyökérkezelés egy modern fogászati eljárás. A lézer készülék segítségével eltávolíthatóak a foggyökér csatornában található baktériumok.

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapesten

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamáig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 

Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem