Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Szájpadlás gyulladás tünetei, okai és kezelése

A duzzadt, gyulladt szájpadlás okozta tüneteket nem szabad félvállról venni, hiszen előfordulhat, hogy bizonyos betegségek, mint például a rák, a cukorbetegség és a különböző szív- és érrendszeri, légzőszervi és neurológiai betegségek a szájüregben is jelentkeznek. Mi állhat még a szájpadlás gyulladás hátterében, és hogyan kezelhetőek a panaszok?

A szájpadlás gyulladás okai és tünetei.

A szájpadlás és a szájbetegségek

A szájpadlás (palatum) a szájüreg felső falát jelöli, amely az orrüreg és a szájüreg elválasztására szolgál, de emellett a nyelést és a hangképzést is segíti. 

Két részből áll: 

  • a kemény szájpadból

  • és lágy szájpadból.

A lágy szájpadlás a kemény szájpadlás végétől egészen a torok hátsó részéig húzódik, és az uvulának nevezett nyelvcsapban végződik. A lágy szájpadlás fő funkciója, hogy nyeléskor felemelkedjen és lezárja az orrot és a torkot, hogy az ételt távol tartsa a tüdőtől és az orrjáratoktól. Ezen a területen végződik a szájüreg, és itt kezdődik a garat.

Mivel a szájüreg és a garat nyálkahártyája folyamatosan külső hatásoknak van kitéve, a szájüregi mikrobákból és baktériumokból álló flóráját veszélyeztethetik a fertőzést és gyulladást okozó kórokozók. A táplálkozás, illetve az egyéb mechanikai hatások, például a szálkák, fogpiszkálók szintén sérülést okozhatnak a szájnyálkahártyán. Emellett a szájüregi gyulladások hátterében állhatnak más megbetegedések is, például vitaminhiány és vérszegénység is.

A száj betegségei

A szájüregi gyulladások közül a leggyakoribbak

  • az afta,

  • a szájüregi herpesz (herpex simplex vírus),

  • a szájnyálkahártya-gyulladás (sztomatitisz),

  • a fogínygyulladás, illetve

  • az ajakgyulladás.

A fehér hólyag a szájban.

A szájpadlás-duzzanat és a gyulladt szájpadlás tünetei

A szájpadlás duzzanatának számos lehetséges oka lehet, amelyek többsége minimális kezeléssel megszűnik.

A duzzanatot egyéb tünetek is kísérhetik, többek között:

  • hólyagok a szájpadláson,

  • sebes száj,

  • szájszárazság,

  • fájdalom vagy kellemetlen érzés.

A szájpadlás fájdalom okai

A szájpadlás gyulladás hátterében több ok is állhat.

Trauma okozta szájüregi fekély

  • A túl forró ételek fogyasztása megégetheti a kemény szájpadlás érzékeny bőrét, ami szájpadlás hólyagot okozhat.

  • A kemény, érdes felületű ételek, például a tortillachipszek, a kemény cukorkák fogyasztása felsértheti a szájpadlást.

Fertőzés okozta szájfekélyek

A legyengült immunrendszer hajlamosabb a bakteriális vagy vírusos fertőzésekre, amelyek a szájüregben gyulladt sebek, fekélyek képében jelentkezhetnek. A hólyagok a szájban, illetve az egyéb elváltozások többnyire szürkésfehér, esetleg sárgás színűek vörös, gyulladásos udvarral. A stressz és a hormonális változások is kiválthatnak fekélyt. Sokszor a szájnyálkahártyán, a nyelven vagy a szájpadláson tűnnek fel, de a fogínyfekély sem ritka jelenség. Ide tartozik az afta, a herpesz és a leukoplakia is.

Allergiás tünetek viszketéssel

Lüktető, viszkető érzést tapasztalhat a páciens bizonyos allergiák esetén is. Pollenallergia, de akár gyógyszer- vagy élelmiszerallergia is állhat a tünetek hátterében, amelyet érdemes kivizsgáltatni a kellemetlen panaszok kiküszöbölésére.

Elektrolit egyensúlyhiány

Az elektrolitok a testnedvekben, a vérben és a vizeletben található ásványi anyagok, amelyek egyensúlyának fenntartása nagyon fontos a szervezet megfelelő működéséhez. Ha az elektrolitok szintje túl alacsony vagy túl magas, számos panasz léphet fel, beleértve a szájpadlásgyulladást is.

Alkoholfogyasztás

A túlzott alkoholfogyasztás is vezethet szájpadlásfájdalomhoz, mivel az alkohol arra ösztönzi a szervezetet, hogy több vizet bocsásson ki, ami kiszáradást okozhat. A kiszáradás szájszárazsághoz vezethet, ami duzzanatokkal, illetve érzékenységgel járhat.

Egyéb megbetegedések

Mivel a lágy szájpadlás több különböző típusú szövetet tartalmaz, gyakori, hogy ezen a területen a gyulladás jelei mutatkoznak, amikor a szervezetet vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzés támadja meg. És mivel ez a terület a légző- és a gyomor-bélrendszerrel is kapcsolatban áll, fontos, hogy a gyulladás oka mielőbb kiderüljön a szájfertőzés kezelése érdekében. Ritkán a gyulladt szájpadlás hátterében egyéb betegség, például szájüregi rák vagy vírusos májgyulladás is állhat.

A szájpadlás gyulladás kezelése

Bizonyos esetekben otthon is kezelhető a gyulladt szájpadlás, illetve sokszor magától is meggyógyulhat. A sérülések, például egy forró ital okozta égés, általában néhány napon belül rendbe jönnek. Szájpadlás gyulladás vagy egyéb szájüregi gyulladás, fekély esetén mindenképpen keressen fel egy szakorvost, ha fájdalmat és nem gyógyuló sebeket tapasztal.

Olykor a kezelés a kisebb szájirritációk tisztításából és csillapításából áll, máskor viszont biopsziára vagy egyéb vizsgálatokra is szükség lehet. Fontos megjegyezni, hogy a korai felismerés kulcsfontosságú, és a szájpadlás-duzzanatot azonnal kezelni kell, hogy elkerüljük a súlyosabb gyulladásos tüneteket.

A szájnyálkahártya-gyulladás kezelése házilag.

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamákig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. 

Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 


Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem