Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Afta okok, kezelés és tünetek: így szabaduljon meg az aftától!

Tudta, hogy az afta a szájüreg nyálkahártyáján található fekély? Bár általában veszélytelen, azonban jelentősen megnehezítheti az étkezést és akár a beszédet is. Különösen bosszantó lehet azok számára, akiknél az afta rendszeresen kiújuló problémát jelent. A fájdalmas gyulladással járó betegség rövid időn belül kezelhető. Mutatjuk, hogyan!

Mi az afta?

Az afta a szájüreg nyálkahártyájának egyik leggyakoribb betegsége. A sárgás szürkés színű fekély körül gyulladásos udvar alakul ki, mely apró mérete ellenére erős fájdalommal járhat. A kellemetlen érzés általában megnehezíti az ivást, étkezés és beszédet. Többnyire ártalmatlan, súlyos esetekben azonban lázzal és nyirokcsomó duzzanattal járó óriás afta kialakulásához is vezethet. Fontos megkülönböztetni a herpesztől, melynek felülete hólyagos és a száj külső részén jelentkezik. Míg az afta minden esetben a szájüregben, legtöbbször a nyelven, szájpadláson vagy az orca belső részén jelenik meg. A betegség gyakran házilag is kezelhető, azonban rendszeresen visszatérő tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni.

Melyek az afta okai és tünetei?

Az afta kialakulásának pontos oka nem ismert, azonban több tényező is befolyásolhatja megjelenését. Ilyenek például:

  • gyenge immunrendszer,

  • stresszes életvitel,

  • elégtelen táplálkozás,

  • bizonyos vitaminok hiánya,

  • nyálkahártya sérülése,

  • vírusos megbetegedések,

  • egyes ételek fogyasztása (citrusfélék, paradicsom, dió),

  • örökölt családi hajlam,

  • hormonális változás (menstruáció, terhesség, menopauza).

Az afta elsődleges és legszembetűnőbb tünete egy vagy több sárgás vagy szürkés-fehér fekély megjelenése a szájüregben. Mérete típusától függően lehet néhány milliméteres, de akár 3 centiméteres is. Az afta jelentkezhet az orca vagy az ajak belső részén, a nyelven, az ínyen, vagy akár a szájpadláson is. A fekélyt gyulladás veszi körül, így jellemzően megjelenését követően kellemetlen fájdalom kíséri, mely fokozódhat táplálkozás vagy beszéd közben. Óriás afta esetén további tünet lehet a hőemelkedés vagy láz, a nyirokcsomók megnagyobbodása és a gyengeség. 

Afta kezelése

Egyes esetekben a betegség különösebb beavatkozás nélkül, magától elmúlik néhány napon belül. Ha azonban szeretne minél hamarabb megszabadulni a fájdalmas aftától és megakadályozná kiújulását, több kezelési mód is a rendelkezésére áll. 

1. Afta kezelése házilag

Az afta kezelése házilag is lehetséges. Elsősorban a fájdalom enyhítése érdekében érdemes kerülni a túlzottan savas, fűszeres, csípős vagy meleg ételek fogyasztását. Használjon puha sörtéjű fogkefét, valamint antimikrobális szájöblögetőt. Kerülje az olyan eszközök használatát, melyek irritálhatják a nyálkahártyát, ilyen például a cigaretta, szívószál vagy rágógumi. Fokozza vas-, cink- és B-vitaminbevitelét a fekély megszűnéséig. Próbálja meg csökkenteni a stresszt mindennapjai során, továbbá figyeljen a kielégítő és pihentető alvásra.

2. Gyógyszeres kezelés afta ellen

Az otthoni módszerek mellett, különböző gyógyszerkészítmények is elérhetőek az afta kezelésére. Ha a házi praktikák nem nyújtanak enyhülést, tegyen egy próbát a fogínyproblémák elleni szájöblögető oldatok, szájüregi fekélyek elleni spray-k, gélek vagy fogkrémek valamelyikével.

3. Afta kezelése gyerekeknél

Bár az afta leginkább a 20-30 közötti korosztályt érintő betegség, mégis egészen fiatal gyermekeknél is előfordulhat. Figyelmeztető jel lehet a rossz közérzet, a láz és a száj gyakori érintése. A gyermekek esetén is igaz, hogy a fekély megszűnéséig érdemes kerülni a nehezen fogyasztható, savanyú ételeket. A fájdalom enyhítése mellett, javasolt alkalmazni a gyermek korosztályának megfelelő afta elleni ecsetelő oldatot vagy gélt. 

Hol jelentkezik a leggyakrabban?

1. Afta a szájban

Az afta a herpesszel ellentétben minden esetben a szájüregben jelentkezik. Megjelenhet az arc és az ajkak belső részén, valamint a nyelven és a lágyszájpadláson is. A fájdalommal járó gyulladásos fekély a szájüregi nyálkahártya egyik leggyakoribb betegsége.

2. Afta a nyelven

Afta megjelenhet a nyelv alatt, valamint annak oldalán is. Ennek kiváltó oka gyakran a nyelv elharapása, rosszul beillesztett műfogsor vagy fogszabályzó. A nyelven jelentkező afta kezelésére az egyik legegyszerűbb módszer a spray használata.

3. Fogíny afta

A nyálkahártyát ért sérülések következtében könnyedén kialakulhat fogíny afta. Ebben az esetben ajánlott a kemény sörtéjű fogkefét puhábbra cserélni, valamit étkezéskor fokozottan ügyelni, hogy az evőeszközzel ne okozzunk további károsodást.

Afta vagy herpesz: melyek a legfontosabb különbségek?

Az afta nem azonos a herpesszel. A két megbetegedés közötti legfontosabb különbségek az elhelyezkedésük, a kinézetük és a kiváltó tényezők. Míg az afta minden esetben a szájüregben alakul ki, a herpesz megjelenhet az ajak külső részén is. A herpeszt vírusfertőzés okozza, az afta kialakulásának hátterében azonban az immunrendszer gyengesége, a stresszes életvitel, az elégtelen táplálkozás, hormonális változások, a szájüreg nyálkahártyájának sérülése vagy akár bizonyos ételek fogyasztása is állhat. Az afta sárga vagy szürke színű hólyagszerű fekély, piros, gyulladt udvarral. A fertőző ajakherpesz fájdalommal, viszketéssel és égő érzéssel jelentkezik. A piros alapon megjelenő hólyagokon a gyógyulási folyamat részeként idővel var képződik.

Jelentkezhet az afta terhesség alatt?

Igen, jelentkezhet az afta terhesség alatt. A szájüregben megjelenő fekély egyik kiváltó oka a hormonális változás. Így afta gyakran kialakulhat tinédzsereknél, valamint a menstruáció vagy a menopauza ideje alatt is.

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében:

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamáig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.


Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem