Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

A tejfog tömése: a szuvas tejfog kezelése

Sokakban él a tévhit, hogy a fogváltás miatt nincs szükség az első fogak kezelésére, ám ez nem igaz, mivel a tejfog tömése igenis nagyban hozzájárul a gyerekek szájüregi egészségének megőrzéséhez, illetve a későbbi fogászati problémák elkerüléséhez. Hogyan történik a szuvas tejfog kezelése, és miért nem szabad halogatni a fogorvosi látogatást?

A tejfog tömése védi a későbbi maradó fogakat is.

Miért alakulhat ki lyukas tejfog a gyerekeknél?

Az első fogacskák körülbelül 6 hónapos korban kezdenek előbújni a gyermekek szájában, a tejfogak cseréjére pedig a maradó fogak kitörésekor kerül sor 6-7 éves korban. A gyermek tejfogak száma 20, a felnőtt fogazat viszont 32 fogból áll.

Lyukas tejfogak akkor keletkeznek, ha a gyermek fogait nem tisztítják megfelelően, vagy ha étrendje túl sok cukrot vagy savas elemeket tartalmaz. Ezek együttesen a felhalmozódó baktériumokkal hozzájárulnak a lepedék kialakulásához, és lebonthatják a fogak kemény külső rétegét, a fogzománcot, ami szuvasodáshoz vezet.

  • A gyermekeknek naponta kétszer legalább 2 percig kell fogat mosniuk, amiben a felnőtteknek segíteniük kell, amíg a kicsik nem képesek önállóan megoldani a feladatot.
  • A gyermekeknek nem könnyű elsajátítani a fogselyem használatát sem, pedig a fogszuvasodás akkor is kialakulhat, ha a lepedéket és az ételmaradékokat nem távolítjuk el alaposan a fogak közül. A szülőknek játékos formában kell megtanítani a helyes fogköztisztítást is, méghozzá attól fogva, hogy a tejfogak elkezdenek szorosan egymás mellé illeszkedni.

A gyermekfogászat fogászati kezeléseiről, illetve fontosságáról ide kattintva olvashat bővebben.

Mikor indokolt és hogyan történik a tejfog tömése?

A tejfogaknál a zománcréteg vékonyabb, így gyorsabban szuvasodnak, ami fájdalmat okozhat a kicsiknek. A fog megmentése azért fontos, mert a tejfogak idő előtti elvesztése a maradandó fogak károsodását okozhatja. A tejfogak emellett a gyermek rágását és beszédét is segítik.

  • A tejfog tömése az elváltozás mértékétől függően érzéstelenítésben vagy érzéstelenítés nélkül történik.
  • Apró felületi szuvasodás esetén elegendő elcsiszolni a fogat, majd következhet az ecsetelés, a barázdazárással pedig a rágófogak rágófelszíni szuvasodása előzhető meg.
  • A tejfogak tömésekor a tejfogba egy speciális tömőanyagot (üvegionomercement) helyezünk, amely gyakorlatilag fluoridraktárként működik, hogy védje a tejfogat a fogváltás előtt.

A Fehérvári Dentálnál lehetőség van Twinky Star kompozittömés elkészítésére is, amely vidám színeivel különösen népszerű a gyerekek körében. Fogászati árainkról ide kattintva tájékozódhat.

A begyulladt tejfog kezelése

Ha a lyukas tejfogat nem tömik be időben, elindulhat egy gyulladási folyamat, ami gyökérkezelést tehet szükségessé. Mivel azonban a tejfogakat nem lehet úgy gyökérkezelni, ahogy a maradó fogakat, ezért egy speciális beavatkozásra lesz szükség, méghozzá egy különleges „mumifikáló” pasztára, amely konzerválja és sterilen tartja a gyökércsatornákban lévő idegszálat.

Tipp: A tejfog gyökérkezeléséről szóló blogposztunkat  ide kattintva[1]  olvashatja el.

A tejfog kihúzása

Ha a szuvasodás nagyon előrehaladott, a fog gyulladása pedig nem reagál a kezelésre, foghúzásra lehet szükség. A tejfogak többnyire könnyen eltávolíthatók, hiszen csak az íny tartja őket a helyükön, ezért a tejfog fájdalom-csillapításához általában elegendő a Lidocain spray-vel való érzéstelenítés.

Hogyan előzzük meg a tejfogak szuvasodását?

Az alábbi egyszerű lépések segíthetnek megelőzni gyermeke fogszuvasodását:

  • Kezdje el mosni gyermeke fogait, amint előbújnak az első fogak. Naponta kétszer mossa meg a kicsi fogait, illetve ellenőrizze a folyamatot egészen addig, amíg gyermeke képes lesz gondosan elvégezni a feladatot egyedül is.
  • A 3 évesnél fiatalabb gyermekek esetében csak rizsszemnyi fogkrémet használjon, 3 éves kortól pedig borsónyi mennyiséget.
  • 2-3 éves kor után naponta használjon fogselymet gyermeke fogainak tisztításához.
  • A fogászati kontrollra kerítsen 6 havonta sort.
  • Gondoskodjon gyermeke kiegyensúlyozott táplálkozásáról, és korlátozza a cukros üdítők és rágcsálnivalók fogyasztását.
 

Az első fogak tömése speciális tömőanyagot igényelhet.

 

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamákig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik.

Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 


Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem