Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Tejfog gyökérkezelés: mikor lehet rá szükség?

A foggyulladás az egyik leggyakoribb fogászati probléma, amely felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt előfordulhat. Nem köztudott, de bizony a tejfogakat is kezelni kell, mivel döntő szerepet játszanak a kicsik fogazatának fejlődésében, ezért a gyermekfogorvosok speciális kezelést kínálnak, amelyet tejfog gyökérkezelésnek neveznek. Olvasson tovább, hogy megtudja, melyek a jelei annak, ha gyermekének begyulladt egy tejfoga, és hogy pontosan hogyan zajlik a fogmentő kezelés.

A tejfog gyökérkezelés segítségével megmenthető a fog.

A begyulladt tejfog okai és tünetei

A maradó fogakhoz hasonlóan a tejfogak is begyulladhatnak, többnyire a kezeletlen szuvasodás miatt. Ráadásul, mivel a gyermekek immunrendszere még nem teljesen fejlett, náluk gyakran még a felnőtteknél is nagyobb a szájüregi fertőzések kialakulásának kockázata. A tejfogak gyulladása általában a következő okokból alakul ki:

  • Lyukas fog: A fogszuvasodás a tejfogaknál is előfordulhat. Ha a fogszuvasodás eléri a fog belső részét (pulpa), akkor az gyulladást és fájdalmat okozhat.
  • Sérülés:A tejfog sérülése vagy törése is vezethet begyulladt tejfoghoz. A sérült fog könnyen fertőződhet, ami gennyes gyulladást eredményezhet.

Íme néhány jel, amely arra utalhat, hogy a gyermekének foggyulladása van:

  • A gyulladt tejfog sötétebb színű, mint a környező fogak.
  • Az érintett fog körüli íny duzzadt vagy vörös, a fog pedig különösen érzékeny.
  • A kicsi nem eszik annyit, mint máskor, vagy hányingerre panaszkodik, illetve lázas.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja gyermekénél, azonnal forduljon gyermekfogorvoshoz sürgősségi kivizsgálás céljából!

A lyukas tejfog lehetséges szövődményei

A fogszuvasodás körüli területen kialakuló gyulladás és gennyesedés hozzájárulhat a fogágybetegségek kialakulásához, ami a fogak körüli szövetek gyulladását és roncsolódását okozhatja. Ha a szuvasodást nem kezelik időben, az korai fogvesztéshez is vezethet, ez pedig akár a maradó fogak nem megfelelő elrendeződésével járhat.

Miért fontos a szuvas tejfog kezelése?

A gyermek tejfogak száma 20, kibújásuk pedig 6 hónapos korban kezdődik, míg a tejfogak cseréje, vagyis a fogváltás 6-7 éves korban kezdődik. A tejfogaknak fontos szerepük van a gyermek fogazatának fejlődésében, így ápolásuk és megőrzésük nélkülözhetetlen a megfelelő harapás kialakulásához és a helyes szájhigiéniai szokások kialakításához.

Apró szuvasodások esetén a tejfogak csiszolása, majd ecsetelése jelenthet megoldást, kiterjedtebb károsodás esetén pedig sor kerülhet a tejfog tömésére is. Az elhalt tejfog kezelése viszont többnyire gyökérkezelést jelent, mivel a helyfenntartó szerepük miatt a tejfogak megtartása kulcsfontosságú. Bizonyos esetekben azonban szükségessé válhat a tejfog eltávolítása, amikor a gyulladást a gyökérkezelés sem tudja megszüntetni.

A gyermekfogászat fogászati kezeléseiről, illetve fontosságáról ide kattintva olvashat bővebben.

Tipp: Szeretne többet tudni a tejfogak ápolásáról? Olvassa el A tejfog tömése: a szuvas tejfog kezelése[1]  című blogposztunkat további hasznos információkért.

A tejfog gyökérkezelés menete

Ha a szuvas tejfogat nem kezelik, a benne lévő idegszál begyulladhat, ami jelentős fájdalmat okozhat a gyermeknek. Mivel a tejfog anatómiája különbözik a maradó fogakétól, a gyökérkezelés is másképp zajlik. A tejfog gyökérkezelése egy olyan eljárás, amelynek során a tejfog belső részét, a pulpát eltávolítjuk, majd a fogat speciális tömőanyaggal töltjük meg. Ehhez egy egyedi „mumifikáló” pasztát használunk, ami beszivárog a gyökércsatornába, és sterilen tartja, konzerválja az idegszálat. Így megindulhat a gyökér felszívódása, ami a tejfogak természetes kihullásához vezet. A gyökérkezelés segíthet megelőzni a további fertőzést és a szövődményeket.

A tejfog váltás előtt a foggyökér felszívódik.

 

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamákig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik.

Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 


Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem