Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Nyálkő

A nyálmirigyek fontos szerepet játszanak az emberi szervezetben, különös tekintettel a különböző típusokra, mint például a fültőmirigy, nyelv alatti és állkapocs alatti mirigyek, valamint funkcióikra.

 

Mi a nyálkő?

A nyálkő, más néven sialolithiasis, olyan állapot, amely során a nyálmirigyekben kialakulnak kőképződmények, melyek gátolják a nyál szabad áramlását. Ezek a kövek általában a nyálmirigyek kivezető csatornáiban alakulnak ki, ami megnehezíti vagy akár teljesen megakadályozza a nyál kiürülését a szájüregbe. A nyálkők általában kalcium-sókból, például kalcium-karbonátból vagy kalcium-foszfátból képződnek, és gyakran más anyagok, például fehérjék és nyál hozzáadódásával nőnek.

Nyálkő eltávolítása

A nyálkő eltávolítása több módon is történhet, függ a kövek méretétől, elhelyezkedésétől és a helyzet súlyosságától. A nyálkő eltávolítása fontos lépés a kellemetlen fájdalmak és tünetek megszüntetésében. 

 

  1. Orvosi beavatkozások: Amennyiben a nyálkő elég nagy vagy elzárja a nyálmirigy kivezető csatornáját, az orvos általában javasolja a mechanikus eltávolítást. Ez a beavatkozás  speciális eszközökkel, fogóval vagy endoszkóppal történik, egyes esetekben szükség lehet kisebb műtétre is a kő kivonásához.

  2. Minimálisan invazív technikák: Bizonyos esetekben alkalmazhatók olyan kevésbé invazív eljárások, mint például a lökéshullám-terápia vagy a lézeres kezelés. Ezek a módszerek lehetővé teszik a kövek eltávolítását anélkül, hogy szükség lenne sebészeti beavatkozásra, és gyakran kisebb kellemetlenséget okoznak a betegnek.

  3. Otthoni kezelési módszerek: Bizonyos esetekben az otthoni gyógymódok is segíthetnek a nyálkők enyhítésében vagy eltávolításában. Például a forró vizes öblögetés vagy a savas italok fogyasztása segíthet megpuhítani a köveket, ami lehetővé teszi azok könnyebb eltávolítását. Emellett masszírozó mozdulatok alkalmazása is segíthet a nyálmirigyek stimulálásában és a nyálkők kiürítésében.

Fontos megemlíteni, hogy a nyálkő kezelése minden esetben egyedi lehet, a probléma kezelése függ a kövek jellemzőitől és a beteg egyéb egészségi állapotától. Fontos szakemberhez fordulni a megfelelő kezelési módszer meghatározásához és végrehajtásához. A korai diagnózis és kezelés segíthet elkerülni a komplikációkat és javítani az életminőséget az érintett számára.


 

Hogyan néz ki a nyálkő?

A nyálkő többnyire kisebb, de néhány esetben előfordul, hogy mérete nagyobb, ez függ a mirigyekben való elhelyezkedésétől is. A színe általában fehér vagy sárgás, de zöldes vagy barnás színekben is előfordul, ez attól függ milyen anyagokból  áll össze. A kövek formája lapos, domború vagy szabálytalan, néhány kövön egyenetlen a felület, míg egy másikon sima is lehet. A nyálkő általában nem látható szabad szemmel, ugyanis a nyálmirigyek belső részeiben alakulnak ki.

 Kisebb kövek esetén általában nincsenek jelentős tünetek és nem minden esetben lehet őket észrevenni. A nagyobb kövek esetén fájdalom, duzzanat és a nyálmirigyek gyulladása léphet fel. Ezek a tünetek gyakran akkor jelentkeznek, amikor a nyálkő elzárja a nyálmirigy kivezető csatornáját, ami a nyál visszamaradásához és a gyulladás kialakulásához vezet.

Mi oldja a nyálkövet?

Több módszer létezik a nyálkő oldására, függetlenül a nyálkő méretétől és elhelyezkedésétől. 

  1. Savas italok és öblítők: A savas italok fogyasztása segíthet megpuhítani a kalcium-sókból és egyéb anyagokból álló köveket, például citromlé vagy almaecet,ezek könnyítik az eltávolítást. Emellett a forró vizes öblögetés is segíthet a kövek feloldásában és a nyálmirigyek tisztításában.

  2. Nyáldúsítók: A nyáldúsítók vagy nyálfokozók fogyasztása segíthet növelni a nyáltermelést, ami segíthet a kövek kiürítésében és a nyál folyamatos áramlásának fenntartásában. Ezeknek az anyagoknak a fogyasztása ösztönözheti a nyálmirigyek működését és segíthet megelőzni a kövek újbóli kialakulását.

  3. Mechanikus eljárások: Bizonyos esetekben az orvosok mechanikus eljárásokat alkalmazhatnak a nyálkövek eltávolítására. Ez lehet például a nyálmirigyek masszírozása vagy a kövek kinyomása a kivezető csatornákból. Ezek az eljárások általában orvosi beavatkozást igényelnek, és az orvos felügyelete alatt történnek.

  4. Lézeres kezelés: A lézeres kezelés egy másik lehetőség a nyálkövek eltávolítására. A lézer energiát használva szétbontja és feloldja a köveket, minimalizálva ezzel a sebészeti beavatkozásokat és a szövetkárosodást. Ez a módszer gyakran kevésbé invazív és gyorsabb gyógyulást eredményezhet.

Nyálkő tünetei

A nyálkő egyik leggyakoribb tünetei közé tartozik a fájdalom és a duzzanat. Az elzáródott nyálmirigyekben felgyülemlett nyál fájdalommal és gyakran duzanattal jár. A fájdalmat érezhetjük nyelés közben, ami lehet enyhe, éles, intenzív, de akár állandó is. A duzzanatot általában a száj belső részében lehet észrevenni, súlyosabb esetekben kiterjedhet a száj teljes részére.

 

A nyálmirigyek gyulladása is tartozhat a nyálkő tüneteihez. Ez az állapot vörösséggel, melegséggel és érzékenységgel jár a gyulladt területen. 

 

A fokozott nyálfolyásnál is gyanakodhatunk a nyálkőre. A nyálmirigyek reakciója a nyálkőre több nyáltermeléssel jár, így próbálják meg eltávolítani a nyálkővet és enyhíteni a tüneteket. 

 

Kellemetlen íz vagy szag érzete a szájban is tünet lehet. A felgyülemlett nyál és a gyulladt nyálmirigyek kellemetlen ízt vagy szagot okozhatnak a szájban, ami az érintett számára zavaró lehet.

 

Fontos megjegyezni, hogy a nyálkő időnként tünetmentesek lehetnek, és csak akkor okoznak problémát, ha elzárják a nyálmirigy kivezető csatornáját. Ezért fontos figyelmet fordítani az említett tünetekre, és időben szakemberhez fordulni a megfelelő kezelés és diagnózis érdekében. A korai felismerés és kezelés segíthet elkerülni a komplikációkat és javítani az életminőséget az érintettek számára.

 

Nyálkő okai

A nyálkő kialakulásának oka több tényezőre vezethető vissza. A nyálkő kialakulása általában több tényező egyidejű jelenlététől függ, és egyes egyénekben több kockázati tényező is együtt járhat a kövek kialakulásával. 

 

  1. Nyál összetétele: A nyálkő kialakulásának egyik legfontosabb tényezője a nyál összetételének megváltozása. A nyálban található különböző ásványi anyagok, például kalcium, foszfát és magnézium, amelyek kicsapódhatnak és kőképződést okozhatnak, különösen akkor, ha azok koncentrációja vagy aránya megváltozik.

  2.  
  3. Hidratáció hiánya: A megfelelő hidratáció nélkül a nyál sűrűbbé válik, és a benne lévő ásványi anyagok koncentrációja nőhet, ami növelheti a nyálkők kialakulásának kockázatát. Ezért fontos megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani, hogy a nyál híg maradjon és ne alakuljon ki kőképződés.

  4.  
  5. Életmódbeli szokások: Bizonyos életmódbeli tényezők, például a dohányzás vagy a rendszeres alkoholfogyasztás, növelhetik a nyálkők kockázatát. Ezek az életmódbeli tényezők hozzájárulhatnak a nyál összetételének megváltozásához és a szájüreg környezetének károsodásához, amely kedvezőtlen feltételeket teremthet a nyálkők kialakulásához.

  6.  
  7. Bizonyos egészségügyi állapotok: Bizonyos egészségügyi állapotok, például a szájüregben lévő gyulladások vagy fertőzések, növelhetik a nyálkők kialakulásának kockázatát. Az elzáródott nyálmirigyek kiváltó okai közé tartozhatnak a szájüregi fertőzések, amelyek megváltoztathatják a nyál összetételét és kedvezőtlen környezetet teremthetnek a kőképződéshez.

  8. Életkor és genetikai tényezők: Az életkor előrehaladtával és bizonyos genetikai tényezők jelenlétével nőhet a nyálkők kialakulásának kockázata. Ez lehet részben annak következménye, hogy az idősebbek vagy a genetikailag hajlamos egyének hajlamosabbak lehetnek a nyál összetételének változásaira és a kőképződésre.

Ezért fontos a megelőzés és kockázati tényezők felismeréNyálkő eltávolítása különböző módszerekkel se, hogy csökkentsük a nyálkő kialakulását. 

 

A nyálkő kezelése a Fehérvári Dentalnál

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamákig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. 

Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 

 


Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem