Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Műfogsor típusai, előnyei és hátrányai

Hazánkban egy felnőtt szájából 10 fog hiányzik átlagosan, míg a teljes fogatlanság a 75 év felettiek mintegy 38,7%-át érinti. Ezek az adatok az Európai Uniós átlagnál jelentősen rosszabbak. A fogvesztés okai között szerepel a helytelen fog- és szájápolási rutin, a parodontózis és a fogorvosi rutin vizsgálatok elhagyása. Szerencsére számos fogpótlási megoldás áll rendelkezésre, amellyel visszaállítható az egészséges fogazat megjelenése és funkcionalitása. A legtöbb megoldás jelentős költségvonzattal jár. Gazdaságosabb megoldást keres? A műfogsor (prótézis) a legkedvezőbb árú modern fogpótlási opció! Cikkünkben részletesen megismerheti a műfogsor készülékek típusait, előnyeit és hátrányait. Tudjon meg többet az egyik legnépszerűbb fogpótlási megoldásról! 

Műfogsor

Melyek a műfogsor előnyei?

1. Gazdaságosság

A fogpótlási árak hatalmas szórást mutatnak. Míg a fog implantáció akár több millió forintos összeg is lehet, addig a műfogsor költségei jelentősen alacsonyabbak. Ha kedvező ár-érték arányú, megbízható fogpótlási megoldást keres, akkor a műfogsor tökéletes választás.

2. Hosszútávú megoldás

A protézis élettartama több mint 10 év is lehet, így valóban hosszú távú megoldással szolgál a részleges és teljes fogpótlásra. Igaz, a fog implantátum akár élethosszig használható, azonban ennek költsége jelentősen magasabb.

3. Természetes megjelenés, magabiztosság

Szeretne elbűvölő mosolyt? A hiányos vagy sérült fogazat miatt logopédiai problémákkal küzd? A kivehető műfogsor segíthet helyreállítani a hangképzést és esztétikussá teszi a fogak megjelenését. 

4. Komfort

Rövid időn belül megszokható a protézis, ezt követően szinte észrevehetetlen a mindennapok során. A beszéd és étkezés során érzett idegentest érzés általában pár héten belül teljesen megszűnik.

A műfogsor lehetséges hátrányai és megoldások

1. A műfogsor elszíneződése nehezen elkerülhető

A fenti előnyök mellett fontos szót ejteni a potenciális hátrányokról is. Étkezés során lepedék kerül a fogak és fogpótlások felületére. A színtelen ételmaradék kalcifikálódva lerakódhat, majd idővel elszíneződhet. Így a műfogsor elszíneződése nehezen elkerülhető.

Megoldás: A fenti probléma elkerülésének hatékony módszere a megfelelő fog- és szájhigiéniai rutin kialakítása. További tipp a műfogsor tisztító tabletta rendszeres használata. A legtöbb drogériában megtalálható tisztítószer segítségével eltávolíthatóak a lerakódások.

2. Idegen test érzés

Egyesek kellemetlen, idegentest érzést tapasztalhatnak az új műfogsor készülék használatakor. A zavaró érzés problémát okozhat az evésben, beszédben, sőt még az alvásban is.

Megoldás: Szerencsére az idegentest érzés rövid időn belül csökken, majd teljesen elmúlik általában. Ha permanensen fennáll, jelezze kezelőorvosnak!

Milyen műfogsor fajták érhetőek el?

Kivehető fogpótlás, kivehető fogsor, protézis, fogprotézis – sok eltérő megnevezés, egy fogpótlási megoldás. De vajon milyen műfogsor fajták közül válogathatnak a páciensek? Sok szempont szerint kategorizálhatóak a termékek, a leggyakrabban az alábbi felosztást szokták használni.

1. Részleges protézis

Részleges protézist olyankor szokás alkalmazni, amikor nincs teljes foghiány. A kivehető műfogsor költséghatékony és esztétikus megoldást kínál ilyen helyzetben.

2. Teljes protézis

Olyan esetekben, amikor a páciens minden foga hiányzik, a teljes protézis kínálhat gyors és gazdaságos fogpótlást. Ezek általában költségesebbek, mint a részleges műfogsorok.

Műfogsor árak: mennyibe kerül a műfogsor?

A műfogsor árak szórása jelentős, számos szempont befolyásolhatja, így nehéz általános becslést adni a várható költségekről. A legfontosabb szempontok az árkalkulációkor:

  • kezelés kommplexitása (pl. a kombinált fogpótlási kezelés, ahol hidak telepítése is szükséges általában drágább)

  • pótolandó fogak száma

  • választott műfogsor márkája és típusa 

Általában 150000-200000 forint / fogív összegbe kerül a protézis, további költséget jelent a konzultáció.

Tekintse meg aktuális árainkat!

Műfogsor árak

Gyakori kérdések és válaszok

Mi az a műfogsor ragasztó?

A műfogsor ragasztó feladata az enyhén mozgó protézis rögzítése. Az úgynevezett adhéziós ragasztó réteget képez a műfogsor és az íny között, így biztosítja a protézis megfelelő pozícióját.

Mire való a műfogsor tisztító?

A műfogsor tisztító por és tabletták segítenek a fogpótlási eszköz felületén lerakódott és meszesedett ételmaradék eltávolításában. Ezzel hosszabb ideig megőrizhető a műfogsor fehér színe.

Lehetséges a műfogsor kivétele?

Igen, lehetséges a műfogsor kivétele. A protézist nem csak az orvos, hanem a páciens is kiveheti.

A műfogsor hányingert okoz, mit tegyek?

A műfogsor hányingert okoz? Ez gyakori panasz új protézis használatakor. Szerencsére a kezdeti diszkomfort rövid időn belül megszűnik. Amennyiben a hányinger nem csökken vagy szűnik meg idővel, kérje kezelőorvosa segítségét!

Lehetséges a műfogsor tisztítása házilag?

Igen, lehetséges a műfogsor tisztítása házilag. Ehhez érdemes a drogériákban kapható műfogsor tisztító port, tablettát vagy folyadékot használni. Kövesse szigorúan a gyártói instrukciókat a legjobb eredmény érdekében. 

Mozog a műfogsor, mi a teendő?

Kisebb mozgás esetén kiváló megoldást jelenthet a műfogsor ragasztó. Amennyiben nagyobb a mozgás mértéke, lehetséges, hogy sérült a készülék. Ilyen esetekben keresse fel fogorvosát!

Hol vásárolható műfogsor tartó?

Műfogsor tartó gyógyszertárakban, szaküzletekben és drogériákban vásárolható.

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében:

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamáig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 

Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem