Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Mi a teendő foghúzás után? A 10 legjobb tanács egy cikkben!

Foghúzásra akkor van szükség, amikor egyéb fogmegtartó kezelésekkel nem menthető meg a fog. 2004-ben a Semmel­weis Egyetem Fogpótlástani Klinikája országos kutatástországos mintát használó kutatást készített a lakosság fogászati állapotáról. A felmérés szerint egy magyar embernek átlagosan tíz foga hiányzik. Így a legtöbbünk már átélte a foghúzással járó kellemetlenségeket. A beavatkozást követően fokozottan érzékeny a szájüreg. Cikkünkben bemutatjuk mi a teendő foghúzás után!

Mi a teendő foghúzás után?

1. Kövesse a kezelőorvos instrukcióit foghúzás után!

Az első és legfontosabb tanács, hogy törekedjen a kezelőorvos tanácsait maradéktalanul követni. A kezelést követően pontos tájékoztatásban részesül az otthoni fájdalomcsillapításról, sebtisztításról, fogmosásról, étkezési korlátozásokról és egyéb teendőkről. A fogorvos által adott instrukciók betartása esetén minimalizálható a foghúzás után fellépő komplikációk kockázata. 

2. Kezelje szakszerűen a vérzést!

Olykor tapasztalható enyhe fokú vérzés a foghúzás után pár órával. Aggodalomra semmi ok, hiszen a véralvadék képződés a gyógyulás elengedhetetlen része. A vérzés elállításához kövesse az alábbi lépéseket:

 

  1. Helyezzen steril gézlapot az eltávolított fog helyére!

  2. Gyengéden harapjon a gézlapra!

  3. Fejtsen ki enyhe mértékű nyomást 20-30 percen keresztül!

  4. Ezt követően dobja ki a gézlapot!

  5. A fenti lépések megismétlése szükséges lehet, azonban erős és folyamatos vérzés esetén keresse fel kezelőorvosát haladéktalanul!

3. Használjon borogatást!

A foghúzás után megjelenő duzzanat normális és gyakran elkerülhetetlen. Sokat segíthet a hideg borogatás használata, amely nem csupán a gyulladás okozta duzzanat kezelésében, de a fájdalom csillapításában is segíthet. A foghúzás utáni borogatás lépéseit a következőek:

  • Helyezzen hideg jégzselét, vagy szövettel letakart egyéb fagyos tárgyat az érintett területre!

  • Ügyeljen arra, hogy a borogatás ne okozzon fagyási sérüléseket!

  • Kerülje a túl hosszú ideig tartó borogatást és a hideg tárgy bőrrel történő közvetlen érintkezését!

4. Kerülje a dohányzást, szívószál használatot és egyéb szívással járó tevékenységeket!

Tudta, hogy a vérdugó képződést gátolhatja minden erős szívással és fújással járó tevékenység? Javasoljuk, hogy a foghúzást követő 24-48 órában kerülje az alábbiakat:

  • Szívószál használata

  • Dohányzás

  • E-cigaretta használata

  • Öblögetés, köpködés

  • Fúvós hangszerek használata

5. Szükség esetén használjon fájdalomcsillapító gyógyszert!

Bár a foghúzás a legtöbb esetben fájdalommentes, a helyi érzéstelenítés felszívódását követően idővel hatását veszti. Ilyenkor általában enyhe fájdalom jelentkezik, amely idővel elmúlik. Intenzív, zavaró és hosszan jelenlévő fogfájás esetén indokolt lehet a fájdalomcsillapító gyógyszer használata. Fontos, hogy az adott készítmény tájékoztatójának és a kezelőorvosi utasításoknak megfelelő módon használja a fájdalomcsillapítót. Ismert gyógyszerérzékenységről tájékoztassa fogorvosát!

6. Fogyasszon folyékony ételeket a foghúzás utáni egy napban!

A helyi érzéstelenítés miatt a foghúzás utáni 1-2 órában veszélyes lehet a rágás, könnyedén nyelv sérüléshez vezethet. Ezt követően pedig fokozottan érzékeny az eltávolított fog helye. A foghúzás utáni első 24 órában javasolt a folyékony ételek fogyasztása. Döntsön levesek, főzelékek, turmixok, smoothie italok és egyéb tápláló, azonban rágást nem igénylő fogások mellett! A foghúzás utáni hét további részében sem javasoljuk az apró méretű, kemény szemes, magvas ételek fogyasztását. Továbbá, érdemes átmenetileg kerülni az alkoholos italokat, csípős és fűszeres ételeket valamint a tejtermékeket!

7. Ne használjon öblögetőt!

A szájsebészeti beavatkozást követő 1-3 napban nem érdemes öblögetőt használni. A foghúzás helyén kialakult véralvadék kieshet, ami vérzéshez, gyulladáshoz vezet!

8. Fordítson figyelmet a gyengéd, azonban alapos fogmosásra!

Ne feledkezzen meg az alapos fogmosásról! A kielégítő dentálhigiénia kritikusan fontos a fertőzés kockázatának csökkentésében. Kövesse az alábbi tippeket!

Foghúzás utáni fogmosás:

  • A foghúzás utáni 1-2 napban kerülje az eltávolított fog helyének közvetlen érintését!

  • A gyógyulási időszak ezt követő részében gyengéd és enyhe mozdulatokkal tisztítsa meg az érintett területet!

  • Használjon puha sörtéjű fogkefét!

  • Fordítson extra figyelmet az alapos fogmosásra!

9. Kerülje a napozást, szaunázást és a megterhelő mozgást!

A jelentős fizikai megterheléssel járó mozgás, például sport vagy nehéz tárgyak pakolása, a vérdugó kiszakításához és a regenerációs folyamat lassulásához vezethet. A foghúzás utáni héten válasszon alacsony intenzitású sportot és kerülje a hirtelen mozdulatokat! A magas hőmérséklet, mint például a szauna hője, fokozhatja a duzzanatot. Így a foghúzás után érdemes átmenetileg kerülni a forró vizes fürdőket, wellness centrumokat és a napozást!

10. Keresse fel kezelőorvosát panasz esetén!

A normális gyógyulási folyamattól eltérő panaszokat tapasztal? Nem áll el a vérzés a fent bemutatott módszerrel? Lüktető, elviselhetetlen fájdalmat érez? Ezekben az esetekben keresse fel fogorvosát és tájékoztassa a szokatlan panaszokról.

Gyakori kérdések és válaszok

Foghúzás után mit lehet enni? / Foghúzás után mikor lehet enni?

Pácienseink gyakran felmerülő kérdései a foghúzás és étkezés kapcsán:

  • Foghúzás után mit lehet enni?

  • Foghúzás után mikor lehet enni?

Javasoljuk, hogy a szájsebészeti beavatkozást követő 2-3 órában ne fogyasszon semmilyen ételt. Ezt követően az első nap válasszon folyékony táplálékot. Tartózkodjon az alkoholos italoktól, fűszeres és csípős ételektől és a tejtermékektől a gyógyulási időszakban!

Foghúzás után lüktető fájdalom jelentkezett, mi a teendő?

Foghúzás után lüktető fájdalom jelentkezhet, amely rendszerint 1-2 napon belül mérséklődik. Bizonyos esetekben indokolt lehet gyógyszerrel csökkenteni a kellemetlen érzést.

Foghúzás után mennyi idő alatt gyógyul be az íny?

A teljes sebgyógyulás akár egy hónapot is igénybe vehet. Kisebb beavatkozásoknál a regeneráció 2-3 hét.

Normális a foghúzás után fájdalom?

Igen, normális, a helyi érzéstelenítés idővel hatástalanná válik, ilyenkor gyakran tapasztalható fájdalom. Indokolt esetben, az orvosi instrukciók alapján használható fájdalomcsillapító. 

Foghúzás után meddig fáj a szájüreg?

A fájdalom általában 24-48 órán belül jelentősen mérséklődik. Bár a teljes sebgyógyulás hosszú folyamat, a fájdalom a legtöbb esetben kevés ideig tapasztalható.

Fogyasztható foghúzás után alkohol?

Nem javasolt a foghúzás után alkoholt fogyasztani, mivel az etanol irritálhatja a sebet.

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamákig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

 


Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem