Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Letört fog kezelése lépésről-lépésre

A modern fogászatnak hála a letört fogak általában gyorsan és fájdalommentesen kezelhetőek. Kulcstényező az idő, így letört fog észlelése esetén forduljon azonnal orvoshoz. Ezzel számos kellemetlen komplikációt megelőzhet. Blog posztunkban lépésről-lépésre bemutatjuk a kezelés menetét!

Letört fog

Melyek a letört fog veszélyei?

Mielőtt a kezelési módszereket ismerhetnénk, fontos a sérült fogazat hátrányairól szót ejteni. A letört fog veszélyei nem csupán esztétikai jellegűek. Az alábbiakban összefoglaltuk a legjelentősebb kockázatokat.

1. Esztétikai problémák

A letört fogak, kifejezetten a front fogak, látszódhatnak beszéd és mosolygás közben. A sérült fogazat előnytelen megjelenést kölcsönözhet. Szerencsére a legtöbb esetben a törés rövid időn belül kezelhető. Forduljon orvoshoz és nyerje vissza ragyogó mosolyát!

2. Étkezési nehézségek

Tudta, hogy a letört fog könnyedén étkezési nehézségekhez vezethet? A törés miatti fokozott érzékenység súlyos esetekben lehetetlenné teszi a rágást. Ilyenkor a páciens kizárólag folyékony élelmiszereket tud fogyasztani. Ilyen esetben mielőbbi fogorvosi kezelés szükséges.

3. Logopédiai problémák

Kiemelten fontos szerepe van a fogaknak a hangképzésben. Így a letört fog akár logopédiai problémához is vezethet. Jó hír, hogy a törés helyreállítása után a hangképzési nehézség megszűnik, így könnyedén visszanyerhető a normál beszéd.

4. Gyulladás, kellemetlen szájszag

Étkezés során a fogfelületen, nyelven és a fogközökben ételmaradék maradhat. A letört fogba könnyedén beleragadt szennyeződés nehezen távolítható el. Ez a szájban található patogének elszaporodásához és gyulladáshoz vezethet. A hosszan tartó és kezeletlen gyulladás fokozhatja a fogíny betegség kockázatát és akár fogvesztéshez is vezethet.

A letört fog kezelése

A letört fog kezelése attól függ, hogy milyen okra vezethető vissza sérülés és mekkora fog részt érint. Míg bizonyos esetekben külső erőbehatás (például egy erős ütés) okozza törést, máskor a fogszuvasodás miatt keletkezik sérülés a fogon.

1. Letört fog pótlása töméssel, fogbetéttel vagy koronával

A letört fogak okai között gyakoribb a szuvasodás, mint a mechanikai sérülés. Az előbbi eset során a dentil gyorsabban és nagyobb mértékben sérült min zománc. Ilyenkor üreg alakul ki a fog belső szerkezetében, amely harapás során beszakadhat. Az így létrejövő sérülés a fogtöréshez hasonlít. Ilyen esetekben a letört fog pótlása töméssel, fogbetéttel vagy koronával történhet.

2. Ínyig letört fog felépítése

Súlyosabb esetekben komplex szájsebészeti beavatkozás lehet szükséges. A nagyrészt vagy ínyig letört fog felépítése előtt gyökérkezelés szükséges. Ezt követően csap segítségével megkezdik a fog felépítését, majd korona kerül a csapra. Ezzel a módszerrel esztétikailag és funkcionálisan is helyreállítható a sérült fog.

 Letört fog kezelése

Gyakori kérdések és válaszok

Hogyan kezelhető az ínyig letört fog?

Az ínyig letört fog általában gyökérkezeléssel, csappal és koronával kezelhető. Ilyen esetekben elkerülhetetlen a fog felépítése.

Mit jelent a letört fog felépítése?

A letört fog felépítése az a komplex eljárás, amely során a letört fogat tömőanyaggal helyreállítják.

Mi a teendő, ha a gyökérkezelt fog letört?

Ha a gyökérkezelt fog letört, forduljon mihamarabb kezelőorvosához, aki szakszerű orvosi ellátásban részesíti. Ilyenkor kiemelten fontos a gyors orvosi ellátás.

Szükséges az ínyig letört fog kihúzása?

Amennyiben a fog az íny alá tört, elkerülhetetlen a foghúzás. Az ínyig letört fog kihúzása nem minden esetben szükséges.

Mikor szükséges a letört fog kihúzása?

A letört fog kihúzása olyan esetekben szükséges, amikor a fog íny feletti része teljes egészében sérült.

Lehetséges a letört fog helyreállítása töméssel?

Igen, lehetséges a letört fog helyreállítása töméssel kisebb sérülések esetén.

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében:

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamáig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 

Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem