Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

A harapásemelő sín használata a fogászatban

A fogcsikorgatás, azaz a bruxizmus különböző problémákat okozhat, például fejfájást, állkapocsfájdalmat, izomfeszülést és fogtörést. A harapásemelő sín többek közt ennek a problémának a megelőzésére szolgál, de használható még mélyharapás esetén, illetve fogszabályozásnál is.

A harapásemelő sín használata.

Mi az a gnatológia és a gnatológiai sín?

A gnatológia a fogászat új és gyorsan fejlődő speciális szakterülete, amely az állkapocsízülettel és annak problémáival foglalkozik. Az állkapocsízület nem megfelelő működése számtalan panaszt okozhat a fülzúgástól kezdve a rossz alvásminőségig, de elmozdulása hosszú távon az ízület kopását és deformációját is okozhatja, ami további panaszokkal járhat akár a nyak, a váll, a törzs vagy a térd területén.

A gnatológiai kezelés keretében szükség lehet fogszabályozásra, illetve éjszakai harapásemelő sín készítésére is, amely éjszakai fogcsikorgatás esetén megakadályozza a fogak összeszorításából származó károsodást, azaz a  rágófelületek további kopását.

A harapásemelő felhasználási lehetőségei

A harapásemelő sín segítségével egyenletesen oszlathatók el a rágás közben megjelenő erőhatások.

Mélyharapás: harapásemelő lehet a megoldás

A mélyharapást sokszor fogszabályozás segítségével lehet korrigálni többnyire harapásemelés révén, amelyhez harapásemelő sínt vagy sáncot alkalmazunk. A harapásemelő sáncot a metsző és szemfogak belső oldalára rögzítjük, míg a harapásemelő sín egy kivehető eszköz, amely beborítja az egész fogsort.

Fogszabályozás harapásemelő segítségével

A harapásemelőt fogszabályozásnál a két fogsor egymáshoz viszonyított helyzetének változtatására használjuk, hogy megszüntessük az alsó és felső fogsor fogai közötti zavaró érintkezéseket.

Éjszakai fogvédő fogcsikorgatás elleni sín

Állkapocsízületi problémák a harapásemelő sín használatával tehermentesíthető az ízület, de jól használható fogcsikorgatásnál, hogy csökkentsük a fogak kopását.

Az éjszakai harapásemelő sín működése

A fogcsikorgatás tüneti kezelésének fontos eszköze lehet az éjszakai harapásemelő sín, ami egy kivehető, átlátszó, puha műanyagból készült eszköz. Készen is vásárolható, de fogtechnikai laborban pontosan illeszkedő sínt készítenek a páciens fogainak lenyomata alapján. Az eszköz segít elnyelni a fogak összeszorításából származó erőt úgy, hogy egy puha ütközőt tart fenn a fogsorok között, ami nem engedi érintkezni a fogakat, védve az ízületet a túlterhelődéstől, a fogakat a kopástól, illetve a fogpótlásokat a sérülésektől.

Tipp: Ha többet szeretne tudni a fogcsikorgatásról, olvassa el Fogcsikorgatás (bruxizmus) okai, tünetei és kezelése című cikkünket. Ha Önnél is jelentkeznek a panaszok, mindenképp keresse fel fogorvosát, hogy ellenőrizze fogai, illetve fogpótlásai állapotát, mivel a rosszul illeszkedő tömések, fogművek fokozhatják az állkapocsízület túlterheltségét.

Harapásemelő fogszabályozás esetén.

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamákig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. 

Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 


Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem