Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

A fogtömés menete röviden és érthetően

A fogtömés az egyik leggyakoribb fogászati eljárás. A fogmegtartó rutinbeavatkozás leginkább szuvas fogak esetén van szükség. Cikkünkben részletesen bemutatjuk lépéseit, előnyeit és hátrányait!

Fogtömés

Mikor indokolt a fogtömés?

A fogtömés leginkább fogszuvasodás esetén válik szükségessé. A folyamat következtében a fog szöveteinek ásványi anyag tartalma kioldódik és idővel a mélyebb szövetekig hatol, károsítva a fogbélüreget. A keletkezett üreg helyreállítása és a további szövődmények megelőzése érdekében fogtömésre van szükség. Ritkább esetekben az elszíneződött, kopott fognyak esetén is alkalmazzák az eljárást.

A fogtömés menete lépésről-lépésre

A legtöbben tisztában vagyunk vele, hogy a fogtömés során a fogak fúrására is szükség van. Milyen lépésekből áll azonban pontosan az eljárás? Mutatjuk!

  1. Lépés: Ahogy a legtöbb fogászati beavatkozás esetén, úgy a fogtömésnél is az első lépés az állapotfelmérés. A szakember megvizsgálja, mennyire előrehaladott a szuvasodás.

  2. Lépés: Az eljárás egésze helyi érzéstelenítésben zajlik, így a sokak által rettegett fogtömés fájdalommentes. Fogorvosa az érintett fogat és környező területet érzésteleníti. 

  3. Lépés: Miután a páciens kellően zsibbadtnak érzi a területet, elkezdődhet a fúrás. Ennek során maradéktalanul eltávolításra kerül a szuvas terület, vagyis az elhalt szövetek.

  4. Lépés: A következő lépésben a fogüreg fertőtlenítése következik, mellyel eltávolíthatóak a baktériumok és egyéb maradványok.

  5. Lépés: Ezt követően fogorvosa előkészíti fogát a tömésre. Ennek köszönhetően a tömőanyag kellően meg tud kötni és tartósan bent marad. Ehhez speciális, UV fényre száradó ragasztó anyagot használ.

  6. Lépés: A következő lépés a tömés elhelyezése. Ehhez fokozatosan kerül a kompozit anyag a fogüregbe, amely szintén UV fény hatására köt meg.

  7. Lépés: Utolsó lépésként fogorvosa a megfelelő kényelem és zavartalan harapás érdekében korrigálja az elhelyezett tömést. Ehhez egy speciális, vékony papírlapra harap a páciens, melynek segítségével kialakítható a fogak tökéletes érintkezése és a tömés magassága.

Normális a fogtömés után érzett fájdalom?

A fogtömés után érzett fájdalom bizonyos mértékig normálisnak mondható. Az érzéstelenítő hatásának múlásával természetes a kellemetlen, lüktető érzés jelentkezése. A szakképzett fogorvosok a beavatkozást követően tájékoztatják pácienseiket a várható tünetekről, valamint a fájdalom enyhítésének lehetőségeiről. Néhány napig nem csupán az érintett fog, de az azt körülvevő íny, valamint szomszédos fogak is érzékenyek lehetnek. 

Fogtömés árak

A fogtömés árak klinikánként eltérőek, azonban körülbelül 25000-50000 Ft / fog összeggel érdemes számolni. A Fehérvári Dental rendelőjében a nyaki tömés 15000 Ft / fog, míg az esztétikus tömés 19500 Ft / fog.

Fogtömés árak

Gyakori kérdések és válaszok

Fogtömés után evés: meddig érdemes várni az étkezéssel?

A közvetlen fogtömés után evés nem ajánlott. A várakozási idő függ attól, hogy a beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történt vagy sem, illetve a használt tömőanyag szilárdulásának idejétől. Általában érdemes 2-4 órát várni.

Mi az a ideiglenes fogtömés?

Az ideiglenes fogtömés általában két kezelés során, rövid ideig kerül behelyezésre. Azt a célt szolgálja, hogy a végleges tömés alkalmazásáig védje az érzékeny fog belsőt.

Meddig tapasztalható a fogtömés után fájdalom?

Néhány napig tapasztalható a fogtömés után fájdalom, ami teljesen normálisnak számít. Nem csupán az érintett fog, de a szomszédos fogak is érzékenyek lehetnek. A melegre, hidegre valamint kemény ételekre való érzékenység akár 1-1,5 hétig is tarthat.

Miért kerülendő a fogtömés házilag?

Ma már több opció is létezik az otthoni fogászati megoldásokra, azonban ezek korántsem tekinthetőek biztonságosnak. A fogtömés házilag akár tartós kárt tehet a fogakban, ezért semmiképp sem ajánlott.

Hogy kezelhető a fogtömés utáni fájdalom?

A fogtömés utáni fájdalom enyhítésére több lehetőség is rendelkezésre áll. Fogorvosa biztosan tájékoztatja a használható fájdalomcsllapító készítményekről. Emellett használhat hideg borogatást, speciális fogkrémet vagy szájvizet.

Látható a fogtömés elöl?

Manapság már esztétikus fogtömést szoktak alkalmazni, amely teljes mértékben megegyezik a fogak természetes színével és nem észrevehető.

Kiesett fogtömés: mi a teendő?

A kiesett fogtömés esetén mindenképp érdemes ellátogatni fogorvosához. Ez általában evés közben fordul elő, így fokozottan figyeljen a lenyelés veszélyére. Megtartani nem szükséges a kiesett tömést, hiszen ilyen esetekben új tömés válik szükségessé.

Normális a fogtömés után érzékeny fog?

Igen, a fogtömés után érzékeny fog teljesen normális. Ez akár 2 hétig is jelentkezhet. A fájdalmat enyhítheti a túlzottan hideg, meleg vagy kemény ételek elkerülésével.

Fáj a fogtömés?

Sokakban felmerül a kérdés: Fájdalmas a fogtömés? Semmi pánik! A fogtömés egy fájdalommentes eljárás, hiszen helyi érzéstelenítéssel történik.

Melyek a magas fogtömés jelei?

A magas fogtömés jelei közé tartozik a szokatlan harapás, a rosszul záródó fogsor, valamint a kiálló tömés. Ezekben az esetekben szükséges ismét ellátogatni a fogászati rendelőbe, ahol polírozással javítják a tömés illeszkedését.

Hogy előzhető meg a fogtömés kiesése?

A régi fogtömés idővel meglazulhat, majd kieshet. Érdemes 6-8 havonta rutin vizsgálatra menni és meggyőződni a tömések megfelelő állapotáról.

Lehetséges a fogtömés terhesség alatt?

Igen, lehetséges a fogtömés terhesség alatt. Sőt, a további gyulladás elkerülése szempontjából érdemes mihamarabb elvégezni a kezelést. Ajánlott a második trimeszterre időzíteni.

Megengedett a fog£tömés után dohányzás?

Amíg a száj bármely részes zsibbadt vagy érzéketlen, nem ajánlott a fogtömés után dohányzás.

Fogtömés után alkohol: kerülendő alkoholt fogyasztani a beavatkozást követően?

A fenti kérdéshez hasonlóan, kizárólag az érzéstelenítő hatásának enyülése után fogyasztható fogtömés után alkohol.

Mi az a fogtömés csere?

Idővel a fogtömések elöregednek, meglazulnak, súlyosabb esetekben pedig akár ki is eshetnek. A fogtömés csere általában 8-10 évente esedékes.

Fogtömés után kávé: szabad kávét inni a fogászati beavatkozást követően?

Fogyasztható a fogtömés után kávé, azonban érdemes megvárni az érzéstelenítő hatásának enyhülését, valamint kerülni a túl forró italokat.

Mennyi a fehér fogtömés ára?

Az esztétiukus, fehér fogtömés ára általában 30000-60000 Ft közötti.

Fehérvári Dental: professzionális fogtömés Budapesten

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamáig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 

Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem