Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

A fogpótlás fajtái, menete és ára

A fogpótlás tág fogalom, amelybe a koronától kezdve a hidas fogpótlás, a műfogsor vagy az implantációs eljárással készített fogpótlások is beletartoznak, hiszen olykor egy teljes fogat vagy fogsort, máskor viszont csak egy fogdarabkát kell pótolni. Mit kell tudni az eljárásokról? Mutatjuk!

Fogpótlás Budapest szívében

Miért szükséges a fogpótlás?

Akár ínybetegség, akár sérülés, súlyos fogszuvasodás vagy genetikai okok miatt hiányzik vagy betegszik meg egy fog, számos problémát okozhat a későbbiekben, ha nem hozzák helyre, illetve nem pótolják. Már egyetlen fog elvesztése is negatív hatással lehet szájüregi egészségünkre és önbizalmunkra, hiszen befolyásolhatja rágási képességünket, beszédkészségünket, az állcsont épségét, ráadásul a foghiány a fogak lassú elmozdulását is okozhatja. Szerencsére számos nagyszerű lehetőség áll rendelkezésre a hiányzó fogak pótlására, amelyek segítenek helyreállítani mosolyunkat és egészségünket.

A fogpótlás fajtái

A fogpótlások lehetnek rögzítettek és kivehetőek attól függően, hogy eltávolíthatóak-e a szájüregből.

A rögzített fogpótlások fajtái

A rögzített fogpótlásokat fixen beépítik a szájüregbe. Ide tartoznak a különböző anyagú koronák, a fogpótlás híddal, illetve a porcelán héjak, amelyek remekül működnek például fogak közötti rések eltüntetésénél, valamint formai, színbeli fogkorrekcióként.

  • Fogkorona

A legnépszerűbbek a fémkerámia és a fémmentes fogkoronák, amelyek burokként védik a sérült fogakat. A cirkon korona CAD/CAM számítógépes technológiával készül ezred milliméter pontossággal, amely tökéletes választás frontfogak esetében. A préskerámia korona teljes egészében porcelánból készül, így jó döntés fémallergia esetén.

  • Fogászati híd

A hidak pillérfogakra vagy implantátumokra rögzülnek, és kiváló megoldást jelentenek egyszeres vagy többszörös foghiánynál.

  • Fogászati héjak

A fogak esztétikai helyreállításakor használatosak a direkt vagy préskerámia héjak, amelyek többnyire a metszőfogak, szemfogak esetében jelentek látványos korrekciót.

A kivehető fogpótlás fajtái

A kivehető fogpótlások nagyobb fokú vagy akár teljes foghiány esetén jelenthetnek megoldást. Bár a rögzített fogpótlásokhoz képest kevésbé stabilak, áruk viszont sokkal kedvezőbb. A műfogsor fajták lehetnek részlegesen vagy teljesen kivehetőek. 

A részleges kivehető fogpótlás kivehető része fémlemezből készül, amely kapcsokkal vagy rejtett rögzítéssel kapcsolódik a természetes fogakhoz. Rögzített hídpótlás fogászati implantátumok segítségével is készíthető.

Teljes fogatlanság esetén teljes kivehető fogpótlásra kerülhet sor, amelynél nehézséget jelenthet a tökéletes rágóstabilitás elérése. Ilyen esetekben állcsontonként 4-6-8 implantátum beültetésével akár teljes rögzített hídpótlás is készíthető, amely biztosíthatja a természetes fogak által nyújtott eredeti funkciókat.

Hány fogat lehet híddal pótolni?

Implantáció

A fogászati implantátumok a foggyökér mesterséges pótlására szolgálnak, amelyekre korona, híd vagy kivehető műfogsor kerülhet. Előnyük, hogy helyettesítik a saját fogat, így nem szükséges az ép, meglévő fogakat lecsiszolni a korona vagy híd behelyezéséhez. A fogimplantátumokhoz rögzített műfogsorok pedig jóval stabilabbak a hagyományos kivehető műfogsorokhoz képest.

A fogpótlás menete

Mivel a fogpótlások is sokfélék, a hozzájuk kapcsolódó fogászati kezelések is különböznek egymástól.

  • Koronák és hidak készítése

Koronák és hidak esetében az első alkalommal egy előzetes vizsgálatra kerül sor, majd a fogorvos helyi érzéstelenítés mellett a szükséges mértékben lecsiszolja az érintett fog felszínét. A lenyomatvétel után a fogtechnikai laborban elkészítik a végleges koronát vagy hidat. Amíg ezek elkészülnek, ideiglenes korona kerül a fogra, majd ideális esetben a következő fogorvosi látogatás alkalmával felhelyezik a végleges fogművet.

  • Kivehető vagy kombinált fogpótlások készítése

A kivehető, vagy kombinált, vagyis a rögzített és kivehető részt is tartalmazó pótlások készítése egy összetettebb folyamat. Első alkalommal lenyomatot vesznek, majd többszöri próba és néhány hét elteltével készül el a kivehető vagy a részben a saját fogakra rögzülő, kivehető fogpótlás.

  • Az implantálás menete

Az implantátumok műtéti behelyezését állapotfelmérés és az implantálás szakaszainak pontos megtervezése előzi meg. Amennyiben a páciens csont mennyisége megfelelő a beültetéshez, a műgyökeret az elvesztett fog helyére beültetik, hogy majd erre rögzíthessék a koronákat, hidakat és protéziseket. A beavatkozás az implantátumok számától függően 1-1.5 órás rutinműtétét jelent, amely teljesen fájdalommentes a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően. A behelyezést követően 3-4 hónap gyógyulási idő következik, amely után a páciens  megkapja a szükséges fogműveket.

A fogpótlások élettartama függ a megfelelő szájhigiéniától, amelynek részét képezi a rendszeres fogkő eltávolítás, illetve a fogászati kontroll, hogy az új fogak még sokáig épek maradjanak.

Fogpótlás árak

A beavatkozások költségeit a felhasznált anyagok, illetve a kezelések komplexitása befolyásolja. A Fehérvári Dentál fogászati kezeléseinek, szolgáltatásainak díjszabását Árak aloldalunkon tekintheti meg.

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamákig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. 

Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 

Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem