Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Fogkő eltávolítás

A fogkő egy kemény, általában sárga vagy barna színű lerakódás, amely a fogakon és az ínyen képződik. A fogkő tehát az elmeszesedett lepedék, amit házi módszerekkel és fogmosással már nem lehet eltávolítani. A szájban lévő baktériumok és ételmaradványok összekeverednek a nyálban található ásványi anyagokkal, így jön létre a fogkő.

 Fogkő tünetei közé tartozhat az íngyulladás és a rossz lehelet.

Kialakulhat:

  • a rossz szájhigiéniától

  • bizonyos ételektől, italoktól, leginkább a cukros, keményítőtartalmú ételektől, a kávétól és teától.

  • a dohányzástól

  • a genetikai tényezőktől

  • az ínyek sérülésével

  • a nem megfelelő fogászati kezeléstől

 

A fogkőképződés idővel számos fogászati problémához vezethet, beleértve a fogszuvasodást, az ínygyulladást és a rossz leheletet. Ezért fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és a megfelelő szájhigiéniai gyakorlatokat alkalmazni a fogkő kialakulásának megelőzése érdekében.

Fogkőleszedés

A fogkőleszedés, más néven fogkő eltávolítás, a fogorvosi kezelések fontos része, melynek célja a fogakon és fogínyen lerakódott fogkő eltávolítása. Ha nem távolítják el időben, a fogkő számos problémát okozhat, beleértve a fogszuvasodást, a fogínygyulladást és a rossz leheletet is.

Maga a kezelés egy ultrahangos fogkőeltávolító géppel történik ami során a durvább, nagyobb szemek választhatóak le, majd ezt követi a sópolírozás ( airbrush).

Az ultrahangos fogkő-eltávolítást követően a dentálhigiénikus polírozással tisztítja meg a fogfelszínt egy finom sörtéjű kefével és speciális polírozó pasztával. A nehezen hozzáférhető helyeken porfúvó polírozó kerül alkalmazásra, amely nagy nyomással apró szemcséjű porszemcséket fúj a fog felszínre, így távolítva el az apró lerakódásokat. Ez a módszer általában kíméletes és fájdalommentes, és nem igényel helyi érzéstelenítést.

Fontos megérteni, hogy a fogkőleszedés nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem azáltal is, hogy segít megelőzni a fogászati problémák kialakulását. A lerakódott fogkő hozzájárulhat a fogszuvasodás és a fogínygyulladás kialakulásához, ezért rendszeres fogkőeltávolításra van szükség a szájüreg egészségének fenntartásához.

A fogkőleszedés alapvető fontosságú része a fogorvosi ellátásnak és a megfelelő szájhigiénia fenntartásának. Rendszeresen történő ellenőrzések és időben elvégzett fogkőeltávolítás segít megelőzni számos fogászati probléma kialakulását, és biztosítja a mosolyunk egészséges és ragyogó megjelenését.

 

Fogkő eltávolítás után

A fogkő eltávolítása után fontos, hogy a páciens gondoskodjon a fogak és az íny megfelelő ápolásáról, valamint odafigyeljen az étrendjére és étkezésére. A fogkő eltávolítása után, általában javasolják a pácienseknek, hogy néhány órán át ne egyenek vagy igyanak semmit, hogy az ínyük nyugodtan regenerálódhasson, és elkerüljék a lehetséges fertőzéseket vagy irritációkat.

Miután az eltávolítás megtörtént, általában már nem jelent problémát az étkezés. Az étkezési korlátozások, melyeket a fogkő jelenléte miatt kellett korábban betartani, most már nem érvényesek. Például a keményebb, nagydarabos ételek, mint a dió vagy a kemény zöldségek, már nem okoznak kellemetlenséget vagy problémát a fogaknak és az ínynek. 

Fontos, hogy a fog fogkőleszedés után még 4-6 hétig érzékeny lehet!

Fogkő eltávolítása után mikor lehet enni

A fogkő eltávolítása után javasolt néhány órán át várni az étkezéssel, hogy az íny nyugodtan regenerálodhasson és elkerüljük az esetleges irritációkat és fertőzéseket. Fontos, hogy az étkezés a fogkő eltávolítás után kímélő legyen, a fogakra és az ínyre is oda kell figyelni. Az eltávolítás után fontos, hogy  gondoskodjunk a megfelelő szájhigiéniáról és étrendről, hogy a fogak és az íny egészsége megőrizhető legyen. 

Előfordulhat, hogy a fogkő eltávolítás során kisebb sérülések vagy irritációk keletkeznek az ínyen vagy a fogakon, ha bármilyen kellemetlenséget vagy problémát észlel az eltávolítás után, konzultáljon fogorvosával a megfelelő tanács és ellátás érdekében.

Fogkő Eltávolítás Menete

A fogkő eltávolítása során végzett eljárás alapvető fontosságú a fogászati higiénia fenntartásában és a fogak egészségének megőrzésében. Az eljárás magában foglalja a fogkövet képező ásványi lerakódások eltávolítását, amelyek a fogfelszíneken és az ínyalatt felszaporodnak. Ezek a lerakódások a lepedék mineralizálódásából erednek, ami akkor következik be, amikor a plakk-ot nem megfelelően távolítják el a fogakról.

 A fogkőleszedés menete a következő lépésekből áll:

  1. Előzetes vizsgálat és értékelés: A fogorvos vagy dentálhigiénikus először megvizsgálja a fogakat és az ínyt, hogy megállapítsa a fogkő mértékét és az esetleges más fogászati problémákat, például fogszuvasodást vagy ínygyulladást.

  2. Ultrahangos fogkőleszedés: A leggyakoribb módszer a fogkő eltávolítására az ultrahangos, modern technológia alkalmazása. Ennek során az ultrahangos eszköz rezgései segítenek fellazítani és eltávolítani a fogkőt, miközben a vízsugár hűti az ínyt és a fogakat. Ez a módszer hatékony és kíméletes, minimális fájdalommal és kellemetlenséggel jár.

  3. Kézi skálázás: Szükség esetén a fogorvos vagy a dental higiénikus kézi skálákat is használhat a fogkő részletes eltávolítására, különösen nehezen elérhető területeken.

  4. Fogak polírozása:A fogkő eltávolítás része az Air- Brush só polírozás, ami eltávolítja a felületi foltokat és simábbá teszi a fogak felszínét.

  5. Utómunkálatok és tanácsadás: Az eljárás befejezése után a fogorvos vagy a dentálhigiénikus tanácsokat adhat a megfelelő szájhigiéniai gyakorlatokról, beleértve a fogmosást, a fogselymezést és a szájvíz használatát. Fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés, illetve az otthoni szájápolás megfelelő kialakítása.

Fontos megjegyezni, hogy a fogkő eltávolítása általában fájdalommentes eljárás, és nem igényel helyi érzéstelenítést. Az eljárás után azonban némi érzékenység vagy enyhe vérzés előfordulhat az ínyben, ami általában rövid időn belül múlik el. Ha azonban bármilyen kellemetlenséget vagy problémát tapasztal az eljárás után, fontos azonnal konzultálni a fogorvossal.

Hagyományos Fogkő Eltávolítás

A hagyományos fogkő eltávolítás egy olyan eljárás, amelyet gyakran alkalmaznak a fogorvosi rendelőkben, különösen olyan esetekben, amikor az ultrahangos fogkőleszedés nem megfelelő vagy nem lehetséges. Ez az eljárás kézi kaparóval vagy curettel történik, a nehezen elérhető helyeken alkalmazzák. 

 

A hagyományos fogkő eltávolítás folyamata a következő lépésekből áll:

  1. Előzetes vizsgálat és értékelés: Ahogyan az ultrahangos fogkő eltávolítás esetén, először a fogorvos vagy a dentálhigiénikus megvizsgálja a fogakat és az ínyt, hogy megállapítsa a fogkő mértékét és az esetleges más fogászati problémákat.

  2. Fogkő leszedése fogorvosi kötélekkel vagy skálákkal: A fogkő eltávolítása során a fogorvos vagy a dentalhigiénikus kézi eszközöket használ. Ezek közé tartozhatnak fogorvosi kötélek, amelyek segítségével finoman le lehet kaparni a fogkőt a fogakról, valamint skálák, amelyekkel részletesen eltávolíthatják a fogkövet nehezen elérhető területekről.

  3. Fogak polírozása: Az eltávolított fogkő után általában polírozó pasztával polírozzák meg a fogakat, hogy eltávolítsák a felületi foltokat és simábbá tegyék a fogak felszínét.

  4. Utómunkálatok és tanácsadás: Az eljárás befejezése után a fogorvos vagy a dentálhigiénikus tanácsokat adhat a megfelelő szájhigiéniai gyakorlatokról, valamint fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés. 

A hagyományos fogkő eltávolítás hatékony eljárás, különösen olyan esetekben, amikor a modern, ultrahangos technológia nem megfelelő vagy nem elérhető. Bár ez az eljárás lehet, hogy kissé időigényes és kellemetlen lehet néhány páciens számára, általában hatékonyan távolítja el a fogkövet, és hozzájárul a szájhigiénia fenntartásához és a fogak egészségének megőrzéséhez. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hagyományos fogkő eltávolítás során némi érzékenység vagy enyhe vérzés előfordulhat az ínyben, amely általában rövid időn belül elmúlik. Ha azonban bármilyen probléma vagy kellemetlenség merül fel az eljárás után, fontos azonnal konzultálni a fogorvossal.

Étkezés Fogkőleszedés Után

Az étkezés fogkőleszedés után fontos szempontja a fogászati kezelésnek és az íny egészségének megőrzésének. Miután a fogkő eltávolításra került, sok páciensnek felmerül a kérdés, hogy mit és mikor lehet enni az eljárás után. Fontos megérteni, hogy az eltávolítás után általában nincs szükség speciális étrendre vagy korlátozásra, azonban néhány tanácsot érdemes követni az étkezés során.

Az eltávolítás után rövid időre általában javasolt várni az étkezéssel, különösen ha az íny még mindig érzékeny vagy enyhén duzzadt az eljárás után.

Az eltávolítás után érdemes kerülni a színező hatású ételeket, a forró, hideg italokat és ételeket, az érzékeny fogak ebben az esetben fokozottan reagálhatnak. Emellett ajánlott kerülni az éles vagy kemény ételeket, amelyek megkarcolhatják vagy sérülést okozhatnak a fogakon vagy az ínyen. 

Amint az érzékenység és a duzzanat csökken, fokozatosan visszatérhetünk az általános étrendhez. A fogkő eltávolítás utáni időszakban érdemes az étkezések során különösen figyelni a szájhigiénia fenntartására is. Fontos, hogy alaposan tisztítsuk meg a fogakat és az ínyt étkezés után, hogy minimalizáljuk a baktériumok és a lepedék felhalmozódását, ami hozzájárulhat a fogkő újbóli kialakulásához.

 

Fogkő Eltávolító

A fogkő eltávolítása és az általános szájhigiénia fenntartása szorosan összefügg, és fontos szerepet játszik a fogak és az íny egészségének megőrzésében.

 

 A megfelelő szájápolási termékek kiválasztásához fontos szempontok:

  • Fogkrém: A fogkrém kiválasztásához fontos figyelembe venni az egyéni igényeket és a fogorvos ajánlását. Általában olyan fogkrémet érdemes választani, amely tartalmaz fluort, mivel ez segít a fogszuvasodás megelőzésében és erősíti a fogzománcot. Ha érzékeny fogakra vagy fogínyre hajlamos vagy, olyan fogkrémet is érdemes választani, amely speciálisan kifejlesztett érzékeny fogakra.

  • Fogkefe: A megfelelő fogkefe kiválasztásához érdemes olyan fogkefét választani, amelynek puha sörtéi vannak, mivel ezek kíméletesebben tisztítják a fogakat és az ínyt anélkül, hogy károsítanák őket. Az ergonomikus fogkefe markolat is kényelmes fogást biztosít, ami segíthet az alapos tisztításban.

  • Fogselymezés: A fogselymezés fontos része a szájhigiénia fenntartásának, mivel segít eltávolítani a fogközökben és az ínyvonal alatt felhalmozódó lepedéket és ételmaradványokat. Használj olyan fogselymet, amely puha és vékony, hogy könnyen be lehessen fűzni a fogak közé, és alaposan tisztítsa meg azokat.

  • Szájvíz: A megfelelő szájvíz kiválasztása segíthet frissítő és tisztító hatást biztosítani a szájban. Fontos választani olyan szájvizet, amely tartalmaz fluort és antimikrobiális hatóanyagokat, mint például a klórhexidin, ami segíthet megelőzni a fogszuvasodást és az ínygyulladást.

Fontos megjegyezni, hogy mindenki egyedi szájhigiéniai igényekkel rendelkezik, és ezért érdemes konzultálni a fogorvossal vagy a dental higiénikussal a megfelelő szájápolási rutin kialakításához és a legmegfelelőbb termékek kiválasztásához. Rendszeres fogorvosi ellenőrzések is segíthetnek az optimális szájhigiénia fenntartásában és az esetleges problémák korai felismerésében.

A Fehérvári Dental segít a fogkő eltávolításában

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamákig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. 

Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 

 


Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem