Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Ettől alakul ki a fogkő és így távolítható el

A calculus (ismertebb nevén fogkő) a szájüregben, nyálban található ásványi anyagok beépülése a foglepedékbe. Nem csupán esztétikai problémát jelent, hiszen akár fogágybetegség kialakulásához is vezethet. Hogy alakul ki a fogkő? Miképp előzhető meg? A fogkőeltávolítás otthoni körülmények között is elvégezhető? Cikkünkben megválaszoljuk a témába felmerülő leggyakoribb kérdéseket!

Fogkő

Mi az a fogkő és hogyan alakul ki?

Étkezést követően a fogfelszínen, fogközökben és a szájüregben ételmaradék maradhat. Ilyenkor a fogak és fogpótlások felületén vékony plakk réteg jön létre. A színtelen ételmaradék kedvező környezetet teremt a patogének számára. Idővel a plakk kalcifikálódni kezd, így tartósan a fogfelületen marad. A meszesedés következtében megkeményedett szennyeződés idővel elszíneződik, így sárgás-barnás árnyalatúvá válik. A megfelelő fog- és szájápolási szokásokkal csökkenthető a fogkő kialakulásának kockázata. Cikkünk későbbi pontján részletes tanácsokat adunk a megelőzéshez.

Ultrahangos fogkő eltávolító készülék: professzionális megoldás a meszesedett plakkok ellen

Tökéletes dentálhigiénés szokások mellett is kialakulhat fogkő. Így fontos, hogy a rendszeres fogorvosi vizsgálatok során eltávolítsák a fog felületén megjelenő makacs szennyeződést. Ezzel csökkenthető az akár fogvesztéshez is vezető fogágybetegség kockázata, eltávolítható az elszíneződéssel járó szennyeződés és kellemetlen szájszag is. A legtöbb modern rendelőben ultrahangos fogkő eltávolító készülék található, amely segítségével gyorsan és fájdalommentesen eltávolíthatóak a meszesedett plakkok. A módszer előnye, hogy kíméletes a zománccal és az ínnyel szemben.

Mennyibe kerül megszabadulni a fogkövektől?

Nem csupán esztétikai, hanem egészségügyi okok miatt is érdemes rendszeres fogkőeltávolításon részt venni. De vajon mennyibe kerül megszabadulni a fogkövektől?

A fogkő eltávolítás ára rendelőnkben 17500 forint. A szolgáltatás díja tartalmazza a fogkőeltávolítást, polírozást és szájhigiénés tanácsadást.

Fogkő eltávolítás házilag: lehetséges a fogkő eltávolítás otthon?

Internetes fórumokat, videómegosztókat, blogokat és vlogokat  böngészve számos fogkő eltávolítási házi praktikával találkozhatunk. Többek között ilyen módszer lehet:

  • Fogmosás sóval

  • Fogmosás szódabikarbónával

  • Kaparó eszközök használata

  • Hidrogén-peroxid oldat használata

Bár a fenti módszerek csábító és költséghatékony megoldásnak tűnnek a zavaró kalcifikált plakkok eltávolításához, mégis sok veszélyt rejtenek magukban. A fogkő eltávolítás házilag nem ajánlott, az alábbi okok miatt:

  • Könnyen megsérülhet a fogzománc az erős mechanikai behatás miatt.

  • Kárt tehet a környező lágy szövetekben.

  • Maró anyagok használatával sérülhet a fog és az íny egyaránt.

  • Javasoljuk, hogy minden esetben forduljon szakorvoshoz a fogkő eltávolítása érdekében. Ezzel nem csupán egészségét óvhatja meg, de az eredmény is kielégítőbb lesz!

Mi használható fogkő ellen megelőzési céllal?

Szeretné minimalizálni elszíneződéssel járó, tartós lepedék kockázatát? Az alábbiakban összefoglaltuk azokat a tippeket, amelyek hatékonyan segíthetnek a fogkő kialakulásának megelőzésében.

0. Alapos és rendszeres fogmosás

A fogkő megelőzésének legfontosabb lépése a kielégítő fog- és szájápolási rutin kialakítása. Az étkezések következtében a szájüregben maradt szennyeződések eltávolíthatóak alapos fogmosással. Így megelőzhető a plakkréteg meszesedése és a fogkőképződés.

1. “Fogkő eltávolító” szájvíz

Bár fogkő eltávolító szájvíz nem létezik, az öblögetők gyakori alkalmazása segíthet a plakk réteg eltávolításában. Válasszon olyan készítményt, amely antibakteriális tulajdonsággal bír, így támogathatja a szájüregben található patogének elleni küzdelmet.

2. Fogselyem, fogköztisztitó kefe

Sokszor alapos fogmosással sem távolítható el a fogközben ragadt ételmaradék. Szerencsére a fogselyem vagy fogköztisztító kefe segíthet a szűk helyekre szorult szennyeződések eltávolításában. Határozott, azonban gyengéd mozdulatokkal a fogíny megsértése nélkül tudja megtisztítani a fogközeket.

3. “Fogkő elleni” fogkrém

Hasonlóan a második ponthoz, fogkő elleni fogkrém nem létezik. Azonban minden fogmosásnál érdemes fogkrémet használni, hiszen fokozza a plakk eltávolításának hatékonyságát. Ezzel pedig hozzájárulhat a fogkő megelőzéséhez.

4. Nyelv kefe, nyelvkaparó

Tudta, hogy a tökéletes szájápolási rutinból nem maradhat ki a nyelv kefe vagy nyelvkaparó? A hasznos eszközökkel a nyelven megtapadt szennyeződés gyorsan és egyszerűen eltávolítható. Gondoskodjon a tökéletes leheletről és tiszta szájüregről ezekkel a kedvező árú, bármely drogériából beszerezhető eszközökkel!

5. Rendszeres fogorvosi vizsgálat

A fenti tippek követése mellett is kialakulhat fogkő. További előnyök mellett, a rendszeres fogorvosi vizsgálatok során korán észlelhetik és távolíthatják el a megkeményedett plakkokat. Ezzel drasztikusan csökkenthető a parodontózis kockázata.

Fogkő eltávolítás

Fehérvári Dental: fogkő eltávolítás Budapest területén, profi körülmények között

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamáig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 

Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem