Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Fogászati CT: a CBCT alkalmazási területei

Mikor szükséges a fogászati CT, és mire szolgálnak a modern CBCT készülékek? Hogyan zajlik a diagnosztikai képalkotó vizsgálat, és mennyi időt kell szánni az eljárásra?

Fogászati CT vs hagyományos röntgen

A 2D-s panoráma röntgenfelvételhez képest a fogászati CT rendkívül részletes képet ad a szájüregről, mivel 360 fokos felvételt készít az adott területről. Képet adhat többek közt a csontokról, lágyszövetekről és erekről, míg a hagyományos röntgen elsősorban a csontok problémáinak kimutatására szolgál. A fogászati CT-vizsgálat egyetlen vizsgálat során 3D-s képet készít a szájüregről, így az egyik legfontosabb diagnosztikai eszköz a páciens ellenőrzése és kezelése során.

Mi az a CBCT?

A fogászati CB (Cone Beam, azaz kúpsugaras) komputertomográfia (CT) egy speciális röntgenkészülék-típus, amelyet olyan helyzetekben használnak, amikor a szokásos fogászati röntgen nem elegendő. Ez a típusú CT-szkenner egy speciális technológiát használ, amely egyetlen felvételen háromdimenziós (3D) képeket készít a fogászati struktúrákról, lágyszövetekről, idegpályákról és a koponya-arc régió csontjairól. A 3D CBCT segítségével nyert képek pontosabb kezeléstervezést tesznek lehetővé. 

A CBCT felvétel vs hagyományos CT

A CBCT nem azonos a hagyományos CT-vel, a CBCT-felvétel ugyanis kúp alakban szétterülő röntgensugarak segítségével készül, viszont a hagyományos CT-hez képest alacsonyabb sugárterheléssel jár.

CBCT röntgen a gyors diagnosztizálásért.
 

Mikor szükséges a fog CT?

A fogászati CT a következő esetekben használatos:

  • impaktált (áttörésben visszamaradt) fogak sebészeti eltávolításának tervezése;

  • temporomandibuláris ízületi rendellenesség (TMJ) diagnosztizálása;

  • fogászati implantátumok pontos behelyezése;

  • az állkapocs, az arcüregek, az idegcsatornák és az orrüreg vizsgálata;

  • állkapocstumorok felismerése és kezelése;

  • a csontozat és a fogak elhelyezkedésének meghatározása;

  • a fájdalom eredetének lokalizálása; illetve

  • helyreállító sebészeti beavatkozás tervezése.

Fogászati CT a Fehérvári Dentálnál

Klinikánkon egy világszínvonalú Dentium Rainbow ™ CT-készülék könnyíti meg a gyors és egyszerű diagnosztizálást. A 3 az 1-ben rendszerből álló gép CBCT, panoráma és teleröntgen felvételeket biztosít a fogászati képalkotáshoz, amellyel tiszta, torzításmentes képet kaphatunk a vizsgálni kívánt területekről. Terhesség esetén a vizsgálatot javasolt elhalasztani a sugárterhelés miatt, amely egyébként minimális. 

A vizsgálat előtt az alábbi tárgyakat el kell távolítani:

  • az ékszereket, beleértve a fülbevalókat is,

  • a kivehető fogpótlásokat,

  • a hajtűket,

  • a szemüveget,

  • a hallókészülékeket.

A röntgenasszisztens ólomköpenyt ad fel, majd a felvétel idejére, ami nagyjából 10-40 másodpercet vesz igénybe, a páciensnek mozdulatlannak kell maradnia. Az anyag CD-n vagy pendrive-on történő átadásával együtt a vizsgálat ideje hozzávetőleg 20 percet vesz igénybe.

CBCT Budapest területén, a Fehérvári Dentálnál.

 

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamákig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. 

Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 

Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem