Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

A fogágybetegség tünetei, kezelése és megelőzése

Hogyan kezdődik a fogágybetegség, milyen tünetekkel jár, és hogyan kezelhetőek a panaszok? Mit tegyünk, hogy elkerüljük a fogvesztést?

Mi a fogágybetegség legnagyobb veszélye?

Mi az a parodontitis, és mit értünk parodontózis alatt?

A parodontitis, más néven fogágybetegség a szájban lévő baktériumok elszaporodásával kezdődik, amely ha nem kezelik megfelelően, a fogakat körülvevő szövetek pusztulása miatt fogvesztéssel végződhet. A baktériumok először a fogágy külső felszínét, a fogínyt támadják meg, ezért a fogágybetegség fogínygyulladással kezdődik. A köznyelvben parodontózisnak, azaz fogínysorvadásnak is nevezik a fogágybetegséget, ám a helyes orvosi kifejezés a parodontitis. 

A fogínysorvadás az íny krónikus gyulladásának következményeként a fog körüli csont visszahúzódásának következtében alakulhat ki, tünetként pedig a fogvesztésen kívül a fogak megdőlése és vándorlása is előfordulhat.

A fogínybetegségek leggyakoribb típusai

A fogínybetegségek leggyakoribb fajtái:

  • a fogínygyulladás (gingivitis),

  • az ínyvisszahúzódás (ínyrecesszió), illetve

  • a fogágybetegség (parodontitis).

A fogíny sérülése esetén a baktériumok könnyebben képesek fertőzést okozni, a gyulladás pedig gennyel teli fogínyciszta képében jelenik meg a szájüregben.

A parodontitis jelentése fogágybetegség.
 

A fogágygyulladás tünetei

  • A fogágybetegség fogágygyulladással jár, amelynek az első lépcsője az ínygyulladás, amikor az íny vörös, duzzadt és gyulladásos jeleket mutathat, fogmosáskor pedig fogínyvérzés is felléphet.

  • A következő szakasz a korai fogágygyulladás, amikor a fertőzés mélyebbre húzódik. Ilyenkor a fogíny a fogtól már jobban elkülönül, a korábbi tünetek pedig erősebben jelentkezhetnek.

  • Ha a gyulladás tovább húzódik, a gyökér szabaddá válik, és gyökér caries alakulhat ki.

  • Súlyos fogágybetegség esetén az állandó ínygyulladás a fog alatti csontszövetet is károsítja.

A csont leépülése már enyhébb esetben is ellenőrizhető az íny és a fog közötti tasakmélység-méréssel. A tasakok kialakulásáért a lepedékkel és a nyállal bekerült baktériumok felelősek, amelyek gyulladást okozhatnak, ami foglazuláshoz, majd a fogak elvesztéséhez vezethet.

A fogágybetegség kezelése

Bár a fogágybetegség nem visszafordítható, de a csontveszteséget és a gyulladást meg lehet állítani. 

  • Előkészítésként többnyire ultrahangos fogkő-eltávolítást végzünk az íny felett és íny alatt. Az íny feletti fogkő ultrahangos depurátorral történik, az íny alatt pedig kürettálást alkalmazunk. A zárt kürettálás során a gyulladt szöveteket, tasakfalat és a fertőzött gyökércement-réteget távolítjuk el. Nyitott kürettálás alatt pedig a nehezen hozzáférhető tasakok megtisztítását és a gyökérfelszínek elsimítását értjük. Mindkét eljárás helyi érzéstelenítésben történik, így a beavatkozás fájdalommentes a páciens számára.

  • Nagy kiterjedésű szuvasodás esetén előfordulhat, hogy a preparált üreg, vagy korona határa mélyen az íny alá esik. Ilyenkor a fogorvos koronahosszabbítást végezhet, amelynek során a fogat kissé kiemeli az ínyből, így a koronai rész meghosszabbodik és a fog helyreállítása biztonságosan elvégezhető.

  • Jó megoldást jelenthet a kilazult fogak rögzítésére a meglévő fogak sínezése, amikor valamilyen fix egységbe foglalják a fogakat, amely rögzíti a kilazult fogakat is. 

A fogágybetegség megelőzése

A nem megfelelő szájhigiénia nagyban hozzájárul a szájüregi megbetegedésekhez, így ezek jelentős része alapos száj- és fogápolással megelőzhető. A rendszeresen, 6 havonta elvégzett fogkő-eltávolítás, illetve a fogászati kontroll is elengedhetetlen, hogy megelőzzük a kóros elváltozásokat.

Mi a periodontitis jelentése?

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamákig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. 

Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 

Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem