Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Dentálhigiénikus a fogászati rendelőben

A dentálhigiénikusok fontos részét képezik a fogorvosi teamnek, mivel segítenek a fogászati problémák megelőzésében. Milyen feladatokat látnak el ezek a szakemberek, és hogyan támogatják a pácienseket fogaik egészségének megőrzésében?

Mi a dentálhigiénikus feladata?

A fogorvos segítői

A fogászati asszisztensek és a dentálhigiénikusok ugyan nem rendelkeznek fogorvosi diplomával, mégis nélkülözhetetlen szerepet játszanak a fogászati rendelőkben. Az asszisztensek a felsőfokú szakképzés keretében fogászati alapismeretek, valamint általános orvosi, műszertani és vegyészeti ismeretek birtokába kerülnek, feladatuk pedig, hogy a fogorvosnak vagy fogszakorvosnak segítsenek a beavatkozások során, miközben önálló kezeléseket nem végeznek. A dentálhigiénikus képzés előfeltétele a fogászati asszisztensi végzettség.

A dentálhigiénikus munkaköri leírása

A dentálhigiénikusok egészségügyi szakemberek, akik a szájüregi betegségek megelőzésére és kezelésére összpontosítanak. Számos beavatkozásnál segítik a fogorvos munkáját, de önállóan is elvégezhetnek bizonyos feladatokat.

Milyen beavatkozásokat végezhet el egy dentálhigiénikus?

Feladataik közé tartozhatnak:

  • Fogászati röntgenfelvételek készítése és feldolgozása.

  • A fogak tisztítása a lepedék és a fogkő eltávolításával az ínyvonal felett és alatt, illetve a polírozás és a fogfehérítés.

  • Szuvasodást Megelőző oldatok, például fluoridok felvitele a fogakra.

  • Barázdazárás, sebkezelés, varratszedés, plakkfestés.

  • Fogszabályzó készítésének előkészületi munkálatai.

  • Lenyomatvétel, harapásemelő sín készítése.

  • Segítség az ideiglenes fogművek elkészítésében, illetve a rögzített fogpótlások ideiglenes szájbehelyezésében.

  • Fogfehérítés

A fogászati szakemberek dentálhigiénikus képzés keretében végzik tanulmányaikat, és írásbeli és klinikai vizsgát kell tenniük, mielőtt gyakorolni kezdenék a szakmájukat. 

Dentálhigiéniai tanácsadás

A dentálhigiénikus feladata a megfelelő szájhigiéniai technikák megtanítása a páciens számára, illetve az egyénre szabott otthoni szájhigiéniai programok kidolgozása is. Ebbe a körbe tartozik például a fogköztisztító kefe, a fogselyem, illetve a szájzuhany megfelelő használata, de ezek a szakemberek a helyes fogmosási technikákkal kapcsolatban is hasznos gyakorlati tanácsokat tudnak adni. A szájüregi higiénia része az egészséges táplálkozás valamint a rendszeres fogorvosi kontroll is, amelyek jelentőségéről a dentálhigiénikus szintén tájékoztatást nyújt.

Dentál higiénikus képzés fogászati asszisztensi végzettséget követően

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamákig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. 

Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 

Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem