Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

A bölcsességfog műtét okai, menete és gyógyulása

A bölcsességfog eltávolítására több okból is szükség lehet, és bár ijesztően hangzik a műtéti beavatkozás, valójában egy gyakori eljárásról van szó, amely fájdalommentesen zajlik. Mikor szükséges a bölcsességfog műtét, hogyan zajlik az eljárás, és mit kell tudni a gyógyulási folyamatról?

Alsó bölcsességfog műtét után mi a teendőnk?

A bölcsességfog-eltávolítás okai

A bölcsességfogak a fogsor utolsó nagyőrlői, amelyek általában 17 és 25 éves kor között jelennek meg. Sokszor a bölcsességfog nem fér el az állkapocsban, ferdén nő ki vagy egyáltalán nem tör elő, nyomást gyakorol a szomszédos fogra, illetve fájdalmat okoz. Emellett tisztításuk is gondot okozhat, mivel nehezebb elérni őket, így könnyebben szuvasodhatnak, alakul ki rajtuk fogkő, valamint veszélyeztetettebbek ínygyulladásra is.

A bölcsességfog műtét, illetve -eltávolítás indoka lehet a fogtorlódás, ami megváltoztathatja a harapást akár állkapocs ízületi panaszokat is okozva, így például a fogszabályozásnak is előfeltétele lehet a bölcsességfog húzás.

A szuvas bölcsességfog gyakori probléma a fentebb felsorolt okok miatt. Előrehaladott esetekben, amikor a bölcsességfog tömése már nem lehetséges, a fog eltávolítására kerülhet sor.

A bölcsességfog kihúzása

A bölcsességfog kihúzása többnyire helyi érzéstelenítésben történik, és nincs szükség műtéti feltárásra. Az eljárás leginkább a bölcsességfog gyökerétől és a fogak elhelyezkedésétől függ, így a szükséges felvételek elkészítése után állapítható meg, hogy az adott esetben milyen típusú beavatkozásra lesz szükség. A felső bölcsességfog húzás többnyire egyszerűbb feladat, és csak minimális kellemetlenséggel jár. Az alsó bölcsességfog húzás több komplikációval járhat, mivel ezen fogak gyökere megnehezítheti a fog eltávolítását.

A bölcsességfogműtét menete

A bölcsességfogműtét esetén is többnyire az alsó fogak eltávolítása igényel nagyobb körültekintést, mivel ezek csúcsai gyakran igen közel helyezkednek el az alsó állkapocs és alsó ajkak idegeihez, ezért mindenképp  készíteni kell egy 3 dimenziós CBCT-felvételt a beavatkozás előtt, hogy a kezelőorvos tisztában legyen az adott fog fekvésével. 

Mivel a felső állcsont kevésbé kemény, a felső bölcsességfogak többnyire könnyebben kihúzhatóak, így általában nem kerül sor műtétre, míg a beékelődött alsó fogak esetében előfordulhat, hogy szükség lehet a bölcsességfog eldarabolására is a beavatkozás során. A műtét után a sebet megtisztítják a csontból származó törmeléktől, majd összevarrják.

Bölcsességfog Műtét után

Kezelőorvosa gézlapot helyez a foghúzás helyére, és megkéri,  hogy egy órán keresztül állkapcsát összeharapva tartsa rajta a nyomást. Ennek célja, hogy az üres fogbélben vérrög alakulhasson ki. A vérrögök a gyógyulási folyamat részét képezik, ezért fontos, hogy ne mozduljanak el.

A bölcsességfog műtét érzéstelenítésben, fájdalommentesen történik. A beavatkozás után viszont némi fájdalmat, vérzést és duzzanatot tapasztalhat. Orvosa természetesen tájékoztatja a további teendőkről, például fájdalomcsillapítók szedésére, illetve hideg borogatás használatára vonatkozóan. A seb gyógyulása hozzávetőleg 3-4 nap, beékelődött fogak esetén viszont akár egy hétig is eltarthat, míg az arc duzzanata többnyire 2-3 napon belül elmúlik.

A bölcsességfog eltávolítása utáni 24 órában fontos kerülni a következőket:

  • a száj erőteljes öblögetése,

  • alkoholfogyasztás és dohányzás,

  • forró folyadékok, például tea vagy leves fogyasztása,

  • megerőltető fizikai aktivitás.

A letört bölcsességfog kezelésel

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamákig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. 

Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!


Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem