Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Bölcsességfog A-tól Z-ig: minden amit tudni érdemes

A szájban leghátul elhelyezkedő, harmadik nagyőrlő néven is ismert fogak rengeteg kellemetlenséget okozhatnak. Mikor indokolt a bölcsességfog eltávolítása? Minden esetben szükséges a műtét? Cikkünkben választ kaphat a témában felmerülő leggyakoribb kérdésekre!

Bölcsességfog

Mi pontosan a bölcsességfog?

A bölcsességfogak az állcsontban leghátul elhelyezkedő, nyolcadik helyen található fogak. A harmadik nagyőrlő néven is ismert fogakból fogsoronként kettő alakulhat ki, azonban nem minden személynél fejlődnek ki. A bölcsességfogak eredeti funkciója a nyers táplálék könnyebb megőrlése volt, az életmódbeli változások miatt azonban ma már kevésbé töltik be szerepüket. Ha nem azon szerencsés személyek közé tartozik, akik a bölcsességfog gyökér nélkül születtek, számos kellemetlen panasszal találkozhat.

A bölcsességfog növekedése

Mivel a bölcsességfog evolúciós maradvány és szerepe napjainkban egyre inkább elhanyagolható, nem minden személynek fejlődik ki. Ellenkező esetben, általában 17-25 éves kor között kezdenek el növekedni, azonban nem mindig képesek áttörni az íny felszínét. Sajnos, a bölcsességfog növekedése széleskörű fogászati problémákat okozhat. Amennyiben a leghátsó fogaknak nincs vagy csak kevés helyük van ahhoz, hogy teljesen kifejlődjenek, az feszítő fájdalomhoz és legtöbbször asszimetriához vezethet. A bölcsességfog rendellenes helyzete a szomszédos fogak torlódását, súlyos esetekben pedig az előtte elhelyezkedő, hetes fog elvesztését is okozhatja. A sokszor akár vízszintesen növő, hátulról toló bölcsességfogak hosszú távon a fogszabályozást is indokolttá tehetik. Nehéz hozzáférhetőségük miatt nem tisztíthatóak olyan alaposan, mint a többi fogak, így könnyebben kialakulhat ínygyulladás, fogágybetegség vagy fogszuvasodás.

Bölcsességfog húzás vs. bölcsességfog műtét: melyik szükséges?

Amennyiben a bölcsességfogak csak részben vagy egyáltalán nem tudnak kifejlődni és olyan panaszokat okoznak, mint a fájdalmas feszítés, ínygyulladás vagy fogtorlódás, akkor mindenképp érdemes felkeresni kezelőorvosát. Alapos vizsgálat és konzultáció után szakorvosa kiválasztja a szükséges kezelési módot. A bölcsességfog helyzetétől, fejlettségétől és gyökerének állapotától függően, röntgenfelvétel segítségével kerül megállapításra, hogy foghúzással vagy szájsebészeti műtéttel távolítható el. 

Foghúzásra akkor kerülhet sor, ha a bölcsességfogak helyzete lehetővé teszi, valamint ha azok teljesen áttörték az ínyt. Általánosságban elmondható, hogy húzásra csak a felső fogsor esetén van lehetőség, hiszen az alsó állkapocscsont jelentősen keményebb szerkezetű. Amennyiben a bölcsességfog nehezen hozzáférhető és egyszerűbb eszközökkel nem eltávolítható, műtéti beavatkozásra van szükség.

A bölcsességfog húzás és műtét egyaránt párban, oldalanként szokott történni, így összesen két alkalom során megszabadulhat mind a négy nagyőrlőtől. Bár a foghúzás valóban gyorsabb és egyszerűbb megoldást jelent, azonban műtét esetén sincs ok aggodalomra. Egy képzett fogorvos számára a bölcsességfog szájsebészeti eltávolítása is rutinbeavatkozás. Mindkét eljárás helyi érzéstelenitéssel jár, így fájdalommentes. A szakorvos által ajánlott, megfelelő utógondozással pedig a beavatkozás után jelentkező panaszok is csökkenthetőek.

Hasznos tippek a kezelés utánra

Bölcsességfog műtét után

A mihamarabbi gyógyulás érdekében a páciensek részletes tájékoztatást kapnak arról, mire érdemes figyelni a bölcsességfog műtét után. 

  • Pihenés: A beavatkozást követően javasolt pihenéssel tölteni a nap hátralevő részét. A megterhelő fizikai munka és sport legalább egy hétig kerülendő. 

  • Gyógyszerek: A legtöbb esetben, bölcsességfog műtétet követően antibiotikumot szükséges szedni. Ezt és a fájdalomcsillapítót is mindig a szakorvos által előírt ideig és mennyiségben alkalmazza. 

  • Szájhigiénia: A megfelelő szájápolás elengedhetetlen, azonban az érintett területet körültekintően, puha sörtéjű kefével tisztítsa. Kerülje az öblögetést és a szájvíz használatát. 

  • Borogatás: A duzzanatot hideg borogatással és jégzselével kezelheti, azonban a jég soha ne érintkezzen közvetlenül az arcbőrével.

  • Étkezés: Az első néhány napban ne fogyasszon tejtermékeket, a sebet irritáló csípős vagy forró ételeket, alkohol, valamit kerülje a cigarettázást. 

Bölcsességfog húzás

Bölcsességfog húzás után

Bár a foghúzás egyszerűbb beavatkozás és a gyógyulás folyamata is gyorsabb, azonban ebben az esetben is érdemes elővigyázatosnak lenni. A bölcsességfog húzás után:

  • körülbelül fél óráig szorítson gézlapot a fog helyére,

  • használjon jégzselét vagy hideg borogatást,

  • ne irritálja a fog helyét nyelvével,

  • használjon fájdalomcsillapítót a fogorvos által ajánlott mennyiségben,

  • figyeljen a szájhigiéniára és bár óvatosan, de tisztítsa meg a fog helyét,

  • étkezések után mindig tisztítsa meg száját, hogy ne kerüljön a sebbe ételmaradék.

Gyakori kérdések és válaszok

Mi az a bölcsességfog gyulladás és mi okozza?

Gyakran fordul elő, hogy a bölcsességfog nem megfelelő pozíciója miatt képtelen teljesen áttörni az íny felszínét. A nehezen hozzáférhető fogat olykor csak részben lehet megtisztítani, ennek következtében könnyebben elszaporodnak a szájban a baktériumok és bölcsességfog gyulladás alakul ki.

Biztonságos a bölcsességfog eltávolítás?

Igen, a bölcsességfog eltávolítás egy biztonságos eljárás, amely minimális kockázattal jár. Képzett szakorvosok számára a bölcsességfog húzás és műtét egyaránt rutinbeavatkozás.

Okozhat a bölcsességfog ínygyulladást?

Igen, könnyedén vezethet egy rosszul elhelyezkedő bölcsességfog ínygyulladáshoz. A bölcsességfog körül, az állkapocs leghátsó részén található íny területeket nehéz alaposan megtisztítani. Az gyulladás jele lehet a piros, duzzadt, érzékeny íny, valamint a fogínyvérzés.

Kockázatos a felső bölcsességfog húzás?

Nem jár jelentős kockázattal a felső bölcsességfog húzás. Amennyiben a fog pozíciója és gyökere lehetővé teszi, még szájsebészeti beavatkozásra sincs szükség. Mivel a felső állkapocscsont nem olyan kemény szerkezetű, mint az alsó, ezért sok esetben elegendő a gyorsabb és egyszerűbb foghúzás.

Hogy ismerhető fel a gyulladt bölcsességfog?

A gyulladt bölcsességfog tünetei az alábbiak lehetnek:

  • feszítő érzés a bölcsességfog területén,

  • fájdalmas fog- és ínygyulladás a szomszédos fogak körül is,

  • az őrlőfogak szuvasodása,

  • fájdalmas rágás,

  • állkapocs-, fül- és fejfájás,

  • nyirokcsomó duzzanat. 

Meddig tapasztalható fájdalom alsó bölcsességfog műtét után?

A fájdalom alsó bölcsességfog műtét után általában az első egy héten a legintenzívebb, ezt követően azonban egyre inkább csökken. A gyógyulás teljes folyamata akár 3-5 hét is lehet. 

Bölcsességfog műtét ár: mennyibe kerül a foghúzás?

A bölcsességfog műtét ára klinikánként eltérést mutat. A teljes folyamat során, amely tartalmazza a konzultációt, állapotfelmérést, beavatkozást és utókezelést, körülbelül 25.000 - 60.000 Ft/fog közötti összeggel érdemes számolni.

Miről ismerhető fel a szuvas bölcsességfog?

A fogszuvasodás következtében a fogzománc ásványi anyag tartalma csökken, elvékonyodik majd végül a szövetek károsodásához vezet. A szuvas bölcsességfog leggyakoribb ismertetőjelei az érzékenység vagy fájdalom, a fogon megjelenő apró elszíneződés és lyuk.

Fájdalmas a bölcsességfog kihúzása?

A legtöbbünkben felmerülhet a kérdés: fájdalmas a bölcsességfog eltávolítása? A beavatkozás mindenképpen helyi érzéstelenítéssel történik, így az eljárás teljesen fájdalommentes. Az érzéstelenítő hatóidejének lejárta után jelentkezhet kellemetlen érzés a seb helyén néhány napig, ez azonban fájdalomcsillapítóval enyhíthető.

Milyen érzés, ha nő a bölcsességfog?

Amikor nő a bölcsességfog, az többnyire feszítő érzést okoz az íny felületén. A fog növési irányától függ, hogy mennyire és milyen szögben képes áttörni az ínyt. Amennyiben a bölcsességfognak nincs elegendő helye, növekedése fájdalommal járhat.

Milyen tünetekkel jár a lyukas bölcsességfog?

Mivel a leghátsó fogak tisztítása nehézkes, ezért ezen a területen gyakrabban fordulhatnak elő fogászati problémák. A lyukas bölcsességfog tünetei a szemmel látható, apró lyuk, elszíneződés, fájdalom és hidegre való érzékenység.

Mire utal a bölcsességfog fájdalom kisugárzása?

A bölcsességfog fájdalom kisugárzása általában annak növekedésére utal. Könnyen lehet, hogy nem megfelelő helyzetének köszönhetően nem képes teljes mértékben áttörni az ínyt. A kisugárzó fájdalmat okozhatja emellett a fog szuvasodása, ínygyulladás vagy fogágybetegség. Minden esetben javasolt a szakorvos mielőbbi meglátogatása.

Menny idő a bölcsességfog húzás utáni sebgyógyulás?

A bölcsességfog húzás utáni sebgyógyulás gyorsabb, mint a műtét utáni felépülés. A kihúzott fog helyén jelentkező fájdalom az első napokban a legintenzívebb, ez azonban fokozatosan enyhül. A teljes gyógyulási idő körülbelül 3-4 hét. 

Növekedhet a bölcsességfog 40 felett is?

Alacsony a valószínűsége annak, hogy a bölcsességfog 40 felett növekszik. Bár egyéntől függ, azonban általában 17-25 éves kor között számíthatunk a harmadik nagyőrlők megjelenésére.

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében:

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamáig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 

Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem