Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

A gyötrő fogfájás okai és kezelése

A fogfájás lehet tompa, lüktető, éles vagy éppen brutális. Hátterében egyéb okok mellett fogszuvasodás, fogtörés, gyulladás vagy akár helytelenül rögzített korona is állhat. Hogyan csillapítható a lüktető fogfájás? Normális a fogfájás tömés után? Melyik a legjobb fogfájás elleni fájdalomcsillapító? Cikkünkben választ kaphat a legfontosabb kérdésekre!

A fogfájás okai és típusai

A fogfájás típusai kategorizálhatóak sok szempont alapján. Az alábbi klasszifikációnál a fájdalom intenzitását vettük figyelembe. Fontos, hogy fogászati és szájsebészeti panaszok esetén forduljon szakorvoshoz, a lenti lista tájékoztató jellegű és nem használható öndiagnózis felállításához.

Tartós, tompa fogfájás

A tompa fogfájás nehezen összetéveszthető. A jelentős diszkomforttal járó, konstans fájdalom egy vagy akár több fognál egyszerre jelentkezhet. Általában fokozottan szenzitív az érintett terület a forró és hideg italok és ételek fogyasztásakor. Rendszerint kopogásra és érintésre fokozódik a fájdalom intenzitása. Súlyos esetekben akadályozhatja az alvást és az étkezést. De vajon mi állhat a tompa fogfájás hátterében? A válasz általában a fogszuvasodás (caries), roncsolódnak a kemény szövetek és csökken a fogak ásványi anyag tartalma. A Semmel­weis Egyetem Fogpótlástani Klinikája által végzett kutatásban több mint 5000 honfitársunk fogászati állapotát vizsgálták. A reprezentatív mintát használó kutatásban 300-nál is több településen végeztek felméréseket. A kutatás eredménye szerint egy átlagos magyar személy 1,5 szuvas foggal rendelkezik. Javasoljuk, hogy tompa fogfájás esetén keresse fel kezelőorvosát!

Intenzív, éles fogfájás

Bár jelentős diszkomforttal jár, mégis általában gyorsan kezelhető problémák állnak az éles fogfájás mögött. Ilyen lehet a trauma miatti fogtörés, rosszul rögzített korona, hőhatások, fogszabályozás vagy egyéb fogászati beavatkozás normális következménye. Éles fogfájás esetén forduljon fogorvoshoz, amint lehetséges! 

Lüktető, brutális fogfájás

Szemben a fent bemutatott esettel, a lüktető fogfájás jelentős intenzitású és folytonos fájdalommal jár. Gyakori az arc duzzanata, a fájdalom miatti alvási és étkezési nehézség. A leggyakoribb okok közé tartozik a szájüregben létrejött akut gyulladás, tályog, fertőzés vagy fogakat érő külső erőbehatás. Amennyiben brutális fogfájást tapasztal, keresse fel mielőbb fogorvosát!

Mit tehetünk fogfájás ellen?

A szájüregben fellépő fájdalom esetén az első kérdés: mit tehetünk fogfájás ellen? Az alábbiakban összefoglaltuk a fájdalom kezelésének lépéseit.

Fogfájás ellen házilag

Bizonyos esetekben nem lehetséges azonnali fogászati ellátásban részesülni. Szerencsére a fogfájás ellen házilag is sokat tehetünk. Ezek az átmeneti megoldások segíthetnek a kellemetlen érzések csökkentésében. Fontos, hogy a házi praktikák nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot.

Fogfájás ellen házilag? Próbálja ki az alábbi módszereket:

  • Használjon fájdalomcsillapító gyógyszert! Ezzel redukálhatja a fogfájás mértékét, amíg szakorvosi segítséget kap.

  • Alkalmazzon jeges borogatást az érintett területen! Ügyeljen arra, hogy a bőr és a hideg tárgy ne érintkezzen egymással. Így elkerülheti a fagyási sérüléseket.

  • Ínyrecesszió okozta fogfájás esetén, a puha sörtével történő gyengéd fogmosás csökkentheti a fájdalmat!

  • Gyulladáscsökkentő hatású szájvíz segíthet egyes esetekben!

Fogfájás csillapítása szakember segítségével

Legyen szó tompa, éles vagy lüktető fogfájásról, kiemelten fontos, hogy szakemberhez forduljon. A legtöbb fogászati- és szájsebészeti problémát gyorsabban, egyszerűbben és kevesebb költség ellenében lehet kezelni a korai szakaszban. Bár a fogfájás csillapítása átmenetileg elérhető házi praktikákkal, javasoljuk, hogy mielőbb forduljon szakemberhez panaszaival. Így számos későbbi komplikáció megelőzhető.

Gyakori kérdések és válaszok

Fogfájás terhesen: mi a teendő?

A terhesség során bekövetkező hormonális változások hatást gyakorolhatnak a szájüreg baktériumflórájára. Ennek következtében fokozódhat az olyan betegségek kockázata mint például a fogínygyulladás. A fogfájás terhesen még nagyobb kihívás, hiszen a használható fájdalomcsillapítók korlátozottak ebben az időszakban. Amennyiben terhesen tapasztal fogfájást, kérjen mielőbbi időpontot kezelőorvosától!

Hogyan csillapítható a lüktető fogfájás?

A lüktető fogfájás csillapításának otthoni módszerei a jegelés és fájdalomcsillapító készítmény használata. Gyulladás okozta lüktető fogfájás esetén a gyulladáscsökkentő hatású öblögető is segíthet a fájdalom enyhítésében. A probléma szakszerű kezeléséhez pedig szakorvosi segítség szükséges.

Normális a fogfájás tömés után?

Igen, normális a fogfájás tömés után. A helyi érzéstelenítés hatása pár órán belül elmúlik, ilyenkor a fokozott érzékenység és enyhe fájdalom tapasztalható. A kellemetlen érzések általában 12-24 órán belül elmúlnak.

Baba fogfájás: hogyan ismerhető fel a fogfájás csecsemőknél?

A babafogzás 3-6 hónapos kor között jelentkezik. Ilyenkor a fogak folyamatosan nyomódnak a fogíny irányába, amely fájdalommal járhat. Összefoglaltuk a fogzásra jellemző tüneteket.

Baba fogfájás jelei:
  • Alvási nehézségek

  • Nyáladzás

  • Fokozott sírás

  • Nyugtalanság

  • Enerváltság

Mennyi ideig érezhető fogfájás gyökérkezelés után?

A gyökérkezelés célja az elhalt pulpájú fogak megmentése. Az akár fogvesztéssel járó állapot oka általában a mély szuvasodás vagy pulpitisz. Az intenzív fogfájás gyökérkezelés után nem normális, azonban az érintett terület érzékenysége napokig is tarthat.

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében:

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamáig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.


Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem