Rendelőnk telefonszáma: +36 20 417 0167

Foglaljon időpontot!

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen:
+36 20 435 7116

Foglaljon időpontot!
A fogorvos rendszeres felkeresése sokkal fontosabb, mint gondolná!
 
Sok beteg csak akkor keresi fel a rendelőt, amikor problémát észlel, mint például az íny gyulladása.
 
A fogorvos rendszeres felkeresésével elkerülheti a szövődményeket, és biztosítani tudjuk a jó egészséget.
 
Évente legalább kétszer ajánlott a fogorvost felkeresni.
 
Minden betegnek konzultálni kell fogorvosával a helyzetük felmérése és szükségleteik megállapítása érdekében.
A látogatások mindig a páciens szájüregének általános áttekintésével kezdődik, amelyben a fogorvos először tárja fel az állapotát.
 

Fogászati diagnosztika – fogászati szűrés

Miért fontos a rendszeres fogászati szűrés?
 
Ideális esetben félévente részt veszünk fogászati szűrővizsgálaton, ami azért is szükséges, mert a szájüregi betegségek egyik fő jellemzője, hogy többnyire jól felismerhetőek és kezelhetőek, így a fogászati problémák többsége megelőzhető lenne rendszeres fogászati ellenőrzés révén. A szűrésén a fogorvos olyan elváltozást is felismerhet, amelynek még nincsenek tünetei, de kezelést igényel. A kezdetben minimális kezelést igénylő elváltozások, ha nincsenek idejében kezelve, később jóval költségesebb beavatkozásokat igényelhetnek.
 
Kismamák számára a kötelező szűrések közé tartozik a fogászati szűrővizsgálat is, hiszen a női szervezet a várandósság alatt hormonváltozáson megy keresztül, s ez a megváltozott hormonszint eltérően hat bizonyos szervekre, így a szájüreg állapotára is. Gyakori probléma a kismamáknál a fellépő ínygyulladás, mely kezelés hiányában a fog tartószerkezetére átterjedve fogágy-betegséget hozhat létre, ami a fogak kimozdulásához, bedőléséhez, elvándorlásához, s végül elvesztéséhez vezethet.
Emellett a gyulladt ínyben található baktériumok a véráramba gócként bejutva a szervezet bármely területén további gyulladásokat hozhatnak létre, így a kismamáknál az ínygyulladás koraszüléshez vezethet. Így kismamák számára a fogorvosok által ajánlott fél éves kontroll vizsgálat helyett érdemes a várandósság ideje alatt 3 havonta ellátogatni egy szűrővizsgálatra.
 
Hogyan történik a diagnosztika?
 
A teljes körű fogászati diagnosztika vizsgálatok sorából áll. A diagnosztika során szájüregvizsgálatot végzünk. Ami több módon is történhet, például fizikális vizsgálat - megtekintés, kopogtatás, tapintás - révén, amikor is megtörténik az egyes fizikális tünetek, a szájüregen belüli esetleges elváltozások vizsgálata.
Ezt követően eszközös vizsgálatokkal is felmérhetjük a fogak állapotát, például különböző röntgenfelvételek készítésével, vitalitás vizsgálattal. Az egyes vizsgálati módszerek segítségével a teljes fogászati státuszt felvesszük, s a fogászati problémák megoldására a pácienssel egyeztetve kezelési tervet és árajánlatot készítünk.
 
Milyen eszközökkel történik a diagnosztika?
 
Egy hatékony terápia alapfeltétele a pontos diagnosztika készítése. A fogászati szférában számos olyan berendezés áll rendelkezésre, melyek segítségével hatékonyan feltérképezhető a páciens szájüregének állapota. Ilyen elengedhetetlen diagnosztikai eszköz a fogászati röntgen is, mely olyan rejtett elváltozások felfedezésében segít, amelyek még a legalaposabb fizikális vizsgálatokkal sem állapíthatóak meg. Az elkészült felvételek alapján pontos információt kapunk a fogak elhelyezkedéséről és egészségi állapotáról.
 
A röntgensugarak fogászati felhasználása nagyon sokoldalú. Két fő röntgentípus különböztethető meg, az intraorális – szájon belüli - és az extraorális – azaz szájon kívüli – röntgen.
 
Intraorális módszer
 
Az egyik intraorális módszer a periapicalis képek készítése, melyek a fogívből egy kisebb részt jelenítenek meg, tehát a fogak körvonalait, helyzetét, kiterjedését, a körülvevő periodontális rést mutatják meg.
 
Extraorális módszer
 
Ezzel szemben extraorális módszer a panoráma röntgenfelvétel készítése, amelynek segítségével az egész fogsor és a fog tartószerkezetének, illetve a csontoknak a vizsgálata is lehetővé válik. 
 
Egy másik nélkülözhetetlen extraorális diagnosztikai eszköz a CT.
A háromdimenziós CT-s berendezések képalkotó eljárása olyan nagyfelbontású felvételeket garantál, amelyek a korábbi lehetőségeknél jóval részletgazdagabbak, ezáltal biztosítva a szájüreg és az arc területén fellelhető valamennyi csontképlet tökéletes, méretarányos leképezését.
 
A mai modern röntgenkészülékek a felvételek készítéséhez 90%-kal alacsonyabb sugárdózissal dolgoznak, tehát a sugárterhelés az átlagos röntgenképekhez viszonyítva a töredékére csökken, s a felvételek készítése ártalmatlan az egészségre.

Fehérvári Dental fogászati szakrendelő