Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Fogfájás kisokos - nézzünk mögé együtt!

Valószínűleg mindenki találkozott már a fogfájás igen kellemetlen érzésével, de az esetek nagy százalékában nem mindig tudjuk pontosan felmérni, hogy mi is áll a fájdalom hátterében. Pedig a fájdalom helye és jellege alapján mi magunk is gyorsan fényt deríthetünk a kiváltó okokra. Ha már nagyon szenvedünk, természetesen az a legjobb, ha minél előbb fogorvoshoz fordulunk a problémával, de azért az is hasznos, ha már indulás előtt értjük mik lehetnek a kiváltó okok.

Amikor bele-bele nyilal

A leggyakrabban észlelt fogfájás az, amikor valamilyen hideg vagy meleg étel, ital kóstolásakor, esetleg hideg levegő belélegzésekor egyszer csak szikrát szór még a szemünk is, annyira belenyilall a fájdalom a fogakba. Ennek számos oka lehet. Az egyik egy kezdődő fogszuvasodás, aminek lehet, hogy még nincs látható jele, viszont a fog felszíne már sérült így érthető, hogy érzékenyen reagál különböző külső hatásokra. Fogszuvasodás akkor jelentkezik, amikor az ételekben és italokban található cukor reakcióba lép a fogakon lévő fogkő baktériumaival, és savat képez. Ezek a savak fokozatosan meglágyítják és feloldják a fogzománcot, valamint a dentint. Ugyanilyen nyilalló fájdalmat eredményezhet az is, amikor a fogíny lehúzódása miatt szabaddá vált fognyak érzékennyé válik. Azontúl, hogy mielőbb fel kell keresni egy fogorvost, mindkét esetben érdemes azonnal egy magas ásványi anyag tartalmú fluoridos fogkrémre és puha sörtéjű fogkefére váltani, illetve fog-selymezni és szájvízzel öblögetni.

Amikor lüktet és nem akar elmúlni

Ez a fogfájás már egy komoly - szó szerint - mélyen gyökerező problémát jelez. Amikor már ennyire fáj a fogunk, a fogszuvasodás jó mélyre hatolt a foggyökérben és az odabent zajló, lényegében bakteriális fertőzés okozta háborút tolmácsolja a fájdalom. Súlyos esetekben, ha a gyökércsatornák már nem menthetők meg kezeléssel, ez a fájdalom jelezheti a fog végóráit is. De ne ijedjünk meg! A modern fogorvoslás ma már minden esetben arra törekszik a végsőkig, hogy megmentse a beteg fogat. Ez a fájdalom többnyire az előrehaladott fogszuvasodást jelzi, ilyenkor a fog kopogtatásra is érzékenyen reagál.

Amikor tompán sajog

A tartósan sajgó fogfájás hátterében is számos ok húzódhat, de elsősorban egy gyakori problémára hívja fel a figyelmet! Ezért ezt a fájdalmat érdemes különösen komolyan venni, mert bár a tompa fogfájást többnyire könnyebb elviselni, mint az éles, hirtelen jelentkező fájdalmat, mégis ez az érzés jelenti az egyik legnagyobb veszélyt általában a fogainkra. Azt jelezheti, hogy a fogban található ideg valamilyen mértékben károsodott. Viszont ugyanilyen tompa fogfájást okozhatnak szintén a forró ételek és italok, de jellemzően a fogszuvasodás és a fog valamilyen jellegű sérülése áll a háttérben. Ezen kívül okozhatja egy beteg vagy rosszul álló bölcsességfog is és a szintén gyakori éjszakai fogcsikorgatás is. Ilyen fájdalom esetében is leginkább a gyökérkezelés hozhat gyógyulást. Ha ezt érezzük, ne halogassuk hetekig, azonnal menjünk fogorvoshoz!

Hosszan tartó éles fájdalom

Talán ez a fájdalom típus az, aminek okait órákig lehetne sorolni, most a leggyakoribbakat említjük. Tartósan fennálló éles fájdalmat akkor érezhetsz például ha egy letört fog mellett a fognyaknál kialakul egy fogszuvasodás, vagy ha koronát csináltattál és azt nem megfelelően rögzítették neked. De okozhat ilyen fájdalmat egy túl magas tömés is és a már előbb említett éjszakai fogcsikorgatás miatt kialakuló súlyos fogfelszín károsodás is. Előfordulhat az is, hogy fogtömés után néhány napig érzel még éles fájdalmat az adott területen, ez az érzés azonban idővel megszűnik.

Mit tehetünk, ha már fáj?

Természetesen mielőbb keressünk fel egy fogorvost, azt megelőzően pedig öblögessünk langyos, a fogunkat nem irritáló tiszta vízzel, vagy langyos vízzel felhígított szájvízzel, hogy az ételmaradékoktól megtisztítsuk a szánkat. Fájdalomcsillapításképp pedig benzokaint tartalmazó szert helyezhetsz a fájdalmas területre, arra azonban figyelj, hogy Aszpirint vagy Algopyrint ne rágj szét, mert még jobban fog fájni a fogad. 

A legjobb a megelőzés: a puha sörtéjű fogkefe használata, a napi kétszeri fogmosás, és a magas ásványi anyag tartalmú fluoridos fogkrém, valamint a fogselymezés. Ehhez pedig szorosan hozzátartozik az évenként kétszer beiktatott fogászati kontroll is!


Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem