Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

A szájzár kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Bár a szájzár fájdalmas lehet, a tünetek általában átmenetileg jelentkeznek, és jól reagálnak mind a gyógyszeres kezelésre, mind a fizikoterápiára. Mit tehetünk szájzár ellen, és hogyan kezelhetőek a kellemetlen panaszok?

A szájzár oldása izomlazítók segítségével.

Mi áll a szájzár, azaz a trizmus hátterében?

A szájzár, más néven turizmus, egy olyan fájdalmas állapot, amelynek során az állkapocs rágóizmai görcsösen összehúzódnak, megakadályozva a száj teljes kinyitását, amely miatt számos probléma merülhet fel. Ezek közé tartoznak a táplálkozási és nyelési nehézségek, a szájhigiéniai, illetve a beszédképzési problémák.

A szájzár tünetei

Az állkapocs záródása általában az arc mindkét oldalán egyformán érezhető. A tünetek hirtelen jelentkeznek és néhány órán belül tetőznek.

A szájzár meghatározó tünete, hogy a beteg csak 10 mm-re tudja kinyitni a száját, emellett azonban jelentkezhet:

  • fejfájás

  • állkapocs fájdalom, illetve

  • fülfájás is.

Szájzár esetén a beszéd nehezen érthető, valamint felléphetnek nyelési nehézségek is, mivel a beteg nem tudja irányítani a szája mozgását.

A szájzár okai

A szájzár kialakulását az okozza, ha az állkapocs izmai aktív helyzetben maradnak, és nem tudnak ellazulni. A görcs felléphet az izom, az ideg, a csont, az ín vagy az ínszalag sérülése miatt, de kialakulhat egészségügyi problémák, fertőzések és gyógyszerek miatt is. 

Egy gyulladt, növekedésben megrekedt bölcsességfog is okozhat szájzárat, de a háttérben számos más probléma is állhat, többek közt:

  • Szájsebészeti beavatkozások

Bár a turizmus bármilyen szájsebészeti műtét után kialakulhat, olykor a bölcsességfog eltávolítása, különösen az alsó bölcsességfogak kihúzása után jelentkezik. A szájzár kialakulhat a műtét okozta gyulladás vagy az állkapocs túlnyújtása miatt, illetve előfordulhat, hogy az érzéstelenítő beadása miatt megsérülnek a környező szövetek, ami szájzárat okozhat.

  • Trauma

Az állkapocs sérülése vagy károsodása is szájzárhoz vezethet. Ilyen trauma lehet például az állkapocscsont törés, a temporomandibuláris ízület (TMJ) zúzódása, illetve például a rágóizmok sérülése.

  • Szájüregi fertőzések

A száj vagy az állkapocs izmai körüli fertőzések, mint például a peritonsilláris tályog, befolyásolhatják az állkapocs mozgását. Ilyenkor állkapocs-záródás léphet fel.

  • Sugárkezelés torokrák esetén

Magának az állkapocsnak a működését zavaró daganatok is turizmushoz vezethetnek, de a tünetek előfordulhatnak az állkapcsot érintő rákos megbetegedések sugárkezelése miatt is.

Szájzár ellen: szájzár torna

Számos olyan gyakorlat létezik, amely az állkapocs nyújtásával segítheti a szájzár oldását. Ezeket a mozdulatokat a nap folyamán többször is meg lehet ismételni.

Ügyeljen arra, hogy mielőtt kipróbálná a szájzár tornát, 30-40 másodpercig körkörös mozdulatokkal masszírozza át az állkapocs izmokat, hogy ellazuljanak.

  • Nyissa ki a száját a lehető legnagyobbra, tartsa így 10 másodpercig, majd csukja be. Ismételje 5-ször.

  • Nyissa ki a száját a lehető legnagyobbra, majd mozgassa az állkapcsát jobbra, ezután zárja be. Ismételje meg 5-ször, majd végezze el ugyanezt a gyakorlatot az állkapcsát balra mozgatva.

  • Nyújtsa a nyakát úgy, hogy a fejét előre-hátra mozgatja, majd jobbra-balra fordítja. Hajtsa a fejét oldalra, és nyomja a fülét a vállához, tartsa 20-30 másodpercig, majd végezze el a gyakorlatot a másik oldallal is. Ismételje meg 5-ször mindkét oldalon.

Az állkapocsízületi gyógytornát legjobb, ha szakember segítségével végezzük.

Fogászati kezelés szájzár ellen.

A szájzár kezelése

Jellemzően az alapbetegség kezelése megoldja a gondokat, ezért minél korábban érdemes felkeresni a fogorvost, amennyiben a háttérben fogászati eredetű probléma áll.

A kezelési lehetőségek közé tartoznak:

  • Szükség lehet gyógyszeres kezelésre a fájdalom csökkentése és az állkapocs izmok ellazítása érdekében.

  • A részben előbújt bölcsességfogat, amennyiben ez okozza a tüneteket, műtéti úton lehet eltávolítani.

  • A fizikoterápia többnyire az állkapocs masszírozását és nyújtását jelenti az izmok fellazítása és a fájdalom csökkentése érdekében.

  • A fájdalom enyhítésére a tünetek javulásáig ajánlott a lágy ételek fogyasztása és a kemény, ropogós ételek kerülése.

Az orvosi beavatkozás mellett otthoni gyógymódokat is ki lehet próbálni. Ha például 15 percre meleg, nedves törölközőt helyezünk az állkapocsra, az ellazíthatja az izmokat és elősegítheti a véráramlást.

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamákig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. 

Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 

 


Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem