Rendelőnk telefonszáma:

+36 1 445 0011

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

Panoráma röntgen kisokos

Panoráma röntgen kisokosunkban bemutatjuk az egyik legtöbbet használt orvosi képalkotási módszert. A cikkben röviden ismertetjük a technológia működési elvét, előnyeit és lehetséges hátrányait. Tudjon meg mindent a röntgenről kezelés előtt!

Panoráma röntgen

Hogyan működik a röntgen?

A modern gyógyászatnak fontos része az orvosi képalkotás, vagyis az olyan technológiák és eljárások, amelyek segítségével a testről speciális felvételek készíthetőek a diagnózisok felállításához. Az alkalmazott tudományos terület tágas, magába foglalja az alábbi területeket:

  • endoszkópia

  • klinikai fotográfia

  • mikroszkópia

  • radiológia

  • termográfia

Az egyik legszélesebb körben használt orvosi képalkotó technológia a röntgen (röviden RTG, angolul X-ray). Alkalmazzák mammográfia, angiográfia, tüdőszűrés, csonttörés gyanúja és fogászati vizsgálatok esetén is. Sőt, magasabb energiájú sugarakat a daganatos megbetegedések kezelése során is használhatnak. A diagnosztikai célú felhasználás enyhe sugárterheléssel jár, alacsony költségű és a kezelőorvos számára fontos információkkal szolgálhat. De vajon hogyan működik a technológiai? Mutatjuk!

A röntgengép egy speciális vákumcső segítségével röntgensugárzást generál. A csöveket elhagyva a sugarak egy része keresztül halad a vizsgált emberi testrészen, míg egy másik részét elnyelik a szövetek. A vizsgált terület mögött egy a sugárzásra érzékeny anyagot (un. röntgenfilm) helyeznek. A sugárzás, egy komplex kémiai reakció eredményeként lenyomatot hagy. Szakkifejezéssel ezt röntgenárnyéknak hívják.

Melyek a röntgen előnyei és veszélyei?

A röntgen egy biztonságos, költséghatékony és gyors eljárás. Segítségével értékes információkhoz juthat a kezelőorvos, amely segíti a hatékony kezelési terv összeállítását. RTG vizsgálattal nem csupán a csonttörések ismerhetőek fel, de olyan lágyszöveti elváltozások is, amelyek korai diagnózisa kritikus fontosságú. Példa erre az emlőszűrés, amely segíthet megelőzni a rosszindulatú emlődaganatot. Ez a második legtöbb halált okozó daganatos betegség hazánkban. De vajon mennyire veszélyes az ionizáló sugárzással járó vizsgálat?

A mellkasröntgen során a pácienst ért radioaktív expozíció nagyjából megegyezik 2,4 napnyi természetes háttérsugárzással. Koponya röntgen esetén ez az érték 12 napnyi természetes háttérsugárzással egyenértékű. Kijelenthető ez alapján, hogy a röntgenvizsgálat biztonságos és klinikai gyakorlatot követve nem jár veszéllyel. Fontos, hogy terhesek számára nem javasolt az RTG vizsgálat, így minden esetben jelezze kezelőorvosának a terhességet radiológiai vizsgálat előtt.

A fogászati röntgen vizsgálat típusai

Intraorális fogászati röntgen (kis röntgen, szárnyas röntgen)

Az intraorális fogászati röntgen, más néven kis röntgen vagy szárnyas röntgen, alkalmával a páciens a röntgenfilmet a szájában tartja a vizsgálat során. A RTG gépből érkező sugár a szájüregen kívül helyezkedik el. Ezzel a képalkotási módszerrel kisebb területek vizsgálata lehetséges.

Extraorális fogászati röntgen

Az extraorális fogászati röntgen esetén mind a röntgenfilm, mind a sugárforrás a szájon kívül található meg. A diagnosztikai eljárással jelentősen nagyobb terület vizsgálható. A panoráma röntgen ebbe a kategóriába tartozik.

Mi az a panoráma röntgen (OP, orthopantomogram)?

A panoráma röntgen, vagy ahogy az orvosok gyakran nevezik OP (orthopantomogram), a teljes fogazat vizsgálatát teszi lehetővé. A vizsgálat során nem szükséges a filmet a szájban tartani és a fogak mellet, az állcsontokat, az állkapocs ízületeket és az arcüreget is megjeleníti.

Gyakran alkalmazzák az alábbi esetekben:

  • arcüreggyulladás

  • csontsorvadás az állkapocsban

  • fogimplantátum kezelés előtti vizsgálat

  • lyukas fog felderítése

  • fogszabályozást megelőző vizsgálat

  • fogszuvasodás felderítése

  • gyökérkezelés előtti vizsgálat

  • góckutatás

  • parodontitis

  • rákszűrés

  • ínyrecesszió

A panoráma röntgen kezelés menete

A gyors és fájdalommentes panoráma röntgen felnőtteknél és gyermekeknél is elvégezhető. Összefoglaltuk a vizsgálat legfontosabb lépéseit.

A panoráma röntgen kezelés menete:

  1. A kezelőorvos vagy a röntgen technikus röviden tájékoztatja a vizsgálat menetéről és a szükséges tudnivalókról. 

  2. A hibátlan felvételhez szükséges eltávolítani az olyan, arcon található fémtárgyakat, mint a piercing, fülbevaló vagy nyaklánc.

  3. Ezt követően a sugárexpozíció csökkentése érdekében sugárvédelmi ólom mellényt kell viselni. A nehezebb tömegű védőruhát hátul kell összekötni.

  4. A felvételt készítő technikus vagy orvos instrukciókkal látja el a pácienst a megfelelő felvétel elkészítéséhez.

  5. Körülbelül 5-10 másodpercig mozdulatlanul kell maradni, majd a felvétel elkészült. 

Panoráma röntgen ára

A panoráma röntgen ára körülbelül 10000 forint hazánkban. Az árképzést számos dolog befolyásolhatja, ilyen például a rendelő lokációja, a kezelőorvos tapasztalata és a vállalkozás árképzési stratégiája. A cikk publikálásakor a Fehérvári Dental rendelőben mindössze 7000 forint a panoráma röntgen költsége. Aktuális árainkról ezen az oldalon tud tájékozódni.

Panoráma röntgen

Fehérvári Dental: professzionális panoráma röntgen Budapesten

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy az Ön családja a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljön, a csöppségektől a dédnagymamáig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során - a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig - mindenhol megmutatkozik. Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségben is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő, és egy képalkotó diagnosztikai helység (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális)  található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Foglaljon időpontot most!

 

Visszahívást kérek


Fehérvári Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem